07.08.2023.

17:00

Foto: printscreen

TV

Za ovu bolest leka nema! Prvo se javljaju dijareja i mučnina, a onda strada ceo imuni sistem

Iz godine u godinu sve je veći broj ljudi osetljivih na gluten, a tržište je preplavljeno namirnicama sa oznakom "bez glutena". 

Život osoba intolerantnih na namirnice poput hleba, peciva, testenina nije nimalo jednostavan. Ipak, postoji razlika između osetljivosti na gluten i celijakije. Ovo oboljenje najčešće se dijagnostikuje u ranom detinjstvu, a deca bivaju primorana da menjaju životne navike iz korena.

Na pitanje kako da prepoznamo da li nam se javila celijakija, doktor Momčilo Matić odgovara:

- Gluten je protein koji se nalazi u pojedinim žitarcima. Taj oblik ne izaziva sam po sebi problem, već antitela koja se razvijaju i koja počnu da napadaju naš imuni sistem. On ne napada samo tanko crevo, već i druge organe poput kože, pankreasa, želuca... To je autoimuna bolest. Prvi simptomi su dijareja, nadutost, ali i druge tegobe poput depresije, anksioznosti, napetosti...

Nutricionista Milka Raičević istakla je da je celijakija oboljenje koje traje ceo život.

- Kada se uspostavi dijagnoza to je pečat i znak da mora da se počne sa drugačijim načinom života, pre svega ishranom. Da se namirnice, koje su zabranjene, eliminišu iz upotrebe i kupuju se samo one sa oznakom "bez glutena". Da se zna kako se sprema namirnica, kako da se koristi pribor da ne dođe u kontakt sa stvarima koje sadrže gluten. Ukoliko se celijakija dijagnostikuje kod deteta u njegovo odrastanje moraju da se uključe svi - od porodice preko vrtića i škole - objašnjava Raičević.