12.08.2023.

11:43

Foto: Zoran Sinko

TV

Stručnjaci o zloupotrebi leka za dijabetes : Oprez! Korišćenje Ozempika može da dovede do teških stanja

Sa sagovornicima Informer TV nutricionistom Momčilom Matićem i psihijatarom Irenom Đorđević razgovarali smo o tome kakve sve posledice ovakve zloupotrebe, sa sobom nose.

Profesor i nutricionista Momčilo Matić kaže da uzimanje ovih lekova može dovesti do teških stanja.

- Nikako lek ne treba uzimati na svoju ruku. Oni koji imaju akutni pankreatitis ili kamenje u žučnoj kesi, ne bi smeli da koriste ovaj lek, kao i oni koji imaju probleme sa štitnom žlezdom - navodi naš sagovornik.

Informer

Dodaje da se lek uzima putem injekcije jednom nedeljno, ali dodaje da to mora da radi stručno lice.

Psihijatar Irena Đorđević osvrnula se na pretpostavke da Ozempik dovodi do pojave suicidnih misli.

- Ovo je u fazi ispitivanja i ne možemo u ovom trenutku ništa da kažemo o tome. Važno je razgraničiti zbog čega dolazi do suicidnih misli, jer neka osoba koja već koristi neku terapiju, već ima suicidne misli, pa se to onda poveže sa nekim lekom. U ovom momentu mi tu tvrdnju ne možemo da potvrdimo - ističe Đorđević.

Informer

Ona navodi da osobe koje koriste ovaj lek za smanjenje telesne težine uopšte često nisu ni gojazne.

- Posebno bih istakla koliko je važna pormena stila života i to doprinosi i da regulišemo telesnu masu. Zanimljivo je da postoji i jedan antidepresiv koji umanjuje apeti, pa se i on uzima na svoju ruku i to takođe može da bude opasno - objašnjava Đorđević.

Momčilo Matić dodaje da endokrinolog tek kada iskoristi sve mogućnosti za snižavanje šećera kod nekoga, može da prepiše Ozempik, tako da je vrlo važno da se ovaj lek koristi pod nadzorom lekara.

- Ako govorimo o skidanju težnije, mi imamo mnogo načina da skinemo težinu, a ne da posežemo za lekovima - kaže Matić.

Ističe da imamo problem i sa zloupotrebom još jedne vrste lekova, a to su antibiotici.

- Jedan antibiotik može da uništi naš crevni sistem na nekoliko meseci. Onda se dešava da nam padne imuni sistem. Dakle, oprez i sa antibioticima. Uzimanje leka na svoju ruku treba izbegavati u svakom slučaju - objašnjava Matić.