Autor: Informer.rs

01.09.2023.

14:35

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Kako da opet vratimo vaspitanje u škole? Atlagić: Disciplina ne može da postoji dokle god su prisutni telefoni! (VIDEO)

Prof. dr Marko Atlagić iz Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje kaže da je vaspitanje u školama skrenulo sa puta obrazovanja i discipline, a predsednik Vučić je rekao da hoćemo pristojnu Srbiju pristojnih ljudi, a to znači da svi moramo da utičemo kao faktor na poboljšanje vaspitanja u školama. 

- Vaspitanje u školama  je skrenulo sa puta obrazovanja i discipline. Predsednik Vučić je rekao da hoćemo pristojnu Srbiju pristojnih ljudi, a to znači da svi moramo da utičemo kao faktor na poboljšanje vaspitanja u školama. Uzroci moraju da se otkriju da bi došlo do prevencije nasilja. Moramo da se zapitamo zašto više ne postoji naučno-obrazovni program, jer kada uredimo neke stvari onda možemo da očekujemo visok nivo vaspitanja i obrazovanja - rekao je Atlagić.

Informer

Naš sagovornik istakao je i da disciplina i pedagogija ne može da postoji dokle god su prisutni telefoni, knjige su jedini pravi izvor znanja. 

- Sva deca danas koriste telefon i smatram da mobilne treba pod hitno ukinuti u školama, jer im tamo apsolutno nije mesto. Disciplina i pedagogija ne mogu da postoje dokle god su prisutni telefoni, jer su knjige jedini pravi izvor znanja - zaključio je Atlagić.

Novinar Informera Marija Majstorović-Lučić navodi da roditelji smatraju da treba vršiti pritisak na dete da bi bilo uspešno, a samo dobiju suprotan efekat i dete može da bude dobar đak ako se primeni sistem kazne i nagrade.

- Deci treba usaditi svest o tome da je škola bitna i da moraju da znaju značaj obrazovanja i vaspitanja. Roditelji smatraju da treba vršiti pritisak na dete da bi bilo uspešno, a samo dobiju suprotan efekat. Dete može da bude dobar đak ako se primeni sistem kazne i nagrade, da dobije nagradu ako je uradilo nešto posebno, ali i da bude kažnjeno ako ne bude primernog ponašanja - navela je naša novinarka.

Marija dodaje i da smo mi kao roditelji zakazali jer smo dali telefone deci, a tražimo da se telefoni zabrane.

Mi kao roditelji smo zakazali, jer smo im dali telefone, a tražimo da se telefoni zabrane, to je isto kao što želimo uniforme u školi, a kupujemo deci kratke majice i pocepane farmerke  - kazala je Majstorović-Lučić.

Čitavu "Temu dana" pogledajte u videu koji se nalazi ispod: