Autor: Informer.rs

18.10.2023.

09:06

Foto: Informer

TV

Opkoljeno 2.5 miliona ljudi! Lopandić: Pojas Gaze je jedan veliki zatvor iz koga nema bežanja! (VIDEO)

Prof. dr Milan Petričković kaže da je položaj palestinskog naroda u pojasu Gaze veoma nepovoljan i da su oni zarobljeni na malom prostoru, kao i da su na meti Izraela i civili, jer njihova vojska želi da iseli stanovništvo iz pojasa Gaze.

- Sklop celokupnih događaja na Bliskom istoku koji donosi ogromne tektonske promene u svetu. Položaj palestinskog naroda u pojasu Gaze je veoma nepovoljan i oni su zarobljeni na malom prostoru. Na meti Izraela je su nažaolst i civili, jer njihova vojska želi da iseli stanovništvo iz pojasa Gaze, a ako to ne urade, onda će ih Izrael napasti svim silama - govorio je Petričković.

Informer

Stručnjak za međunarodno pravo Duško Lopandić navodi da je Hamas teroristička organizacija, dok je Izrael država sa vojskom koja se brani od napada terorista, kao i da se dešava pokolj i granatiranje civila, što nije po međunarodnom pravu.

- Moramo da razlikujemo dve strane u ovom ratu, Hamas je teroristička organizacija, dok je Izrael država sa vojskom koja se brani od ovog napada terorista. Dešavaju se strašne stvari u ovom ratu, pokolj i granatiranje civila, a to nije po međunarodnom pravu - rekao je Lopandić.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da se pojas Gaze se oduvek nazivao veliki zatvor, jer ne može da se izađe sa te teritorije, a da je Izrael opkolio 2.5 miliona stanovnika na tako malom prostoru.

- Izrael se koliko toliko vodi po međunarodnom pravu, dok Hamas ne mari ni za kakva prava i protokole i stavlja i svoje Palestince u opasnost. Pojas Gaze se oduvek nazivao veliki zatvor, jer ne može da se izađe sa te teritorije, a Izrael je opkolio 2.5 miliona stanovnika na tako malom prostoru - kazao je Lopandić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: