26.10.2023.

09:30

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Hamas oslobađa taoce! Igraju pogrešne psihološke igre u nadi da će smanjiti tenziju! (VIDEO)

Izrael je napao i gađao aerodrome u Damasku i Alepu, zbog čega je vazdušni saobraćaj preusmeren na grad Latakiju. Ova dva aerodroma izraelska vojska napala je i ranije, zbog strahovanja da bi Iran mogao da ih koristi za prebacivanje oružja Hezbolahu. Rakete se ispaljuju iz Sirije na severni deo Izraela. Sve ovo predstavlja odgovorn na to što su izraelski borbeni avioni pogodili infrastrukturu sirijske vojske i lansirali rakete.

Vojni pilot Velibor Vukašinović misli da je otvaranje novog fronta od početka bio cilj.

Informer

Velibor Vukašinović

-Radi se na eskalaciji sukoba sa neizvesnim ishodom. Izraelci kopneno nisu ušli u Gazu. Pitanje koliko je to uopšte moguće. Ova eskalacija i odnnos prema Hezbolahu je u stvari jedna nova operacija. Za Izrael ovo nije moglo biti iznenađenje. Kada lansirate dve rakete, gvozdena kupola ih obara, ali kada lansirate deset, ona je beskorisna. Na to se i računalo. Malo tajni postoji u savremenim oblicima ratovanja. Raste jedno planetarno nezadovoljstvo svime ovime što se dešava. Na čelu Hamasa i Hezbolaha nalaze se obrazovani i iskusni ratni oficiri. Ili je ovo Izrael uradio u poslednjem momentu, ili su ovi drugi shvatili da je vreme da se ovo uradi baš sada. Oni možda smatraju da trenutno postoji slabost i Izraela i Amerike koju treba iskoristiti- istakao je Vukašinović.

Potpredsednik Centra za nacionalnu politiku Ljubomir Đurić smatra da glavni problem svakog novog sukoba jeste u tome što uvek može da eskalira.

Informer

Ljubomir Đurić

-Glavna pretnja je Iran, mada ja sumnjam da će se uključiti barem za sada. Američki nosači aviona služe tome da se ne dozvoli da se bilo ko uključi. Za sada ne verujem da će se bilo ko značajno uključiti. Hamas ne igra mnogo pametne psihološke igre. Oslobađaju taoce i time pokušavaju da smire tenziju. Vidimo nesrazmeran odgovor Izraela. Ipak, Izrael jeste napravio veliki propust i Natanjahu će i sam morati jednog dana da odgovara za ovo što se desilo 7. oktobra. Postoji jedan paradoks u društvu. Mi uzimamo u obzir to što govori Hamas, a zapravo je to informacija koju dobijamo od jedne terorističke organizacije- naveo je Đurić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: