• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

25.10.2023

13:06

Drhti Bliski istok! Sastala se "osovina otpora"- stvoren pakleni pakt! Od ovog su strahovali SAD i Izrael!

Reuters

Vesti

Drhti Bliski istok! Sastala se "osovina otpora"- stvoren pakleni pakt! Od ovog su strahovali SAD i Izrael!

Podeli vest

Vođa libanske militantne grupe Hezbolah Hasan Nasralah, vođa palestinskog Islamskog džihada Zijad al-Nakhalah i zamenik prvog čoveka Hamasa Saleh al-Aruri sastali su se kako bi razmotrili zajedničku strategiju u borbi protiv Izraela.

Al-Manar TV, koja je, kako prenose mediji, u vlasništvu Hezbolaha, izvestila je da su Hasan Nasralah i militantne vođe procenili koje korake bi "osovina otpora" morala da preduzme kako bi se "postigla prava pobedu" u Gazi.

Osnivači grupe, Fati Šakaki i Abd al-Aziz Avda, bili su studenti u Egiptu i članovi Egipatskog muslimanskog bratstva, sunitskog islamističkog društvenog pokreta koji je osnovao Hasan al-Bana 1928. Negde krajem 1970-ih njih dvojica su smatrali da je Bratstvo nije bilo u potpunosti posvećeno palestinskom pitanju.

Uzimajući inspiraciju iz iranske revolucije koju je predvodio ajatolah Ruholah Homeini, Šakaki i Avda su stvorili ogranak grupe sa jedinim ciljem militantnog uništenja izraelske države.

Naoružano krilo Palestinskog islamskog džihada su Brigade Al Kuds (poznate i kao "Saraja") formiran je 1981. godine, a aktivne su na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a glavna uporišta na Zapadnoj obali su im gradovi Hebron i Jenin.

Njihove operacije uključuju samoubilačke bombaške napade, napade na izraelske civile, kao i ispaljivanje raketa na Izrael.

Ova vest o susretu trojice vođa dolazi u osvit čekanja početka kopnene invazije na Pojas Gaze, koju Izrael odlaže iz dana u dan. Hamas je saopštio, a u tome ga je podržao i Hezbolah, ali i Iran, da će to biti crvena linika preko koje neće moći da se pređe.

Foto: EPA

Hezbolah

Takođe, prema pisanju zapadnih medija, koji se pozivaju na svoje izvore iz američke administracije, Vašington pokušava da ubedi Izrael da ne ulazi u Gazu, budući da postoji Velika opasnost od eskalacije konflikta na široko područje.

Prema pisanju Vašington posta, američko ministartsvo odbrane već je izdalo naređenje da se pripremi plan za "najgori mogući scenario".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija