28.10.2023.

10:31

Foto: Informer

TV

Predstavnik Hamasa na sastanku u Moskvi! Rusija želi da spreči eskalaciju sukoba! (VIDEO)

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je visoki politički lider palestinske militarne grupe Hamas Abu Marzuk boravio u Moskvi. Kako je iz ministarstva saopšteno, održani su razgovori radi postizanja dogovora o hitnom oslobađanju stranih talaca koje drži Hamas u pojasu Gaze, kao i obezbeđivanje evakuacije ruskih i drugih stranih državljana sa teritorije palestinske enklave.

Politički filozof Dragoljub Kojčić smatra da se situacija u svetu dramatično promenila u odnosu na period nakon Hladnog rata.

Informer

Dragoljub Kojčić

-Bliskoistočna kriza pokazala je da sa jedne strane stoji SAD, a sa druge strane se kristalizuje nova alijansa. Za razliku od Hladnog rata kada je jedan blok podrazumevao jednu kompaktnu komunističku celinu, gde je Rusija bila centar, ona danas više nije komunistička država. Ona danas sarađuje i sa muslimanima, ali i sa Indijom, ili Kinom koja je ateistička država. Kada kažu Amerikanci da Amerika ponovo treba da bude velika, to ne se ne radi na nosačima aviona, već na dogovorima. Tramp je rekao jednu izvanrednu humanističku rečenucu: Ja samo želim da ljudi prestanu da umiru!- objasnio je Dragoljub Kojčić.

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja rekao je da sastanak Hamasa i predstavnika Rusije predstavlja pokazatelj da Rusi ne žele da se druge zemlje priključe u ovaj sukob, naročito ne Iran.

Informer

Nikola Perišić

- Oni žele da spreče dalje sukobe koje bi imao ogromne posledice po čovečanstvo. BRIKS je ekonomski savez koji se razvio zahvaljujući sukobu u Ukrajini. Mnoge države žele da pobegnu od eksplatacije od strane Amerike. Treba posmatrati ovaj sastanak na tom nivou, da oni koji nemaju podršku SAD sada sklapaju saveze i tako funkcionišu. Izbori u Americi će uticati na celu situaciju- zaključio je Nikola Perišić. 

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: