Autor: Informer.rs

25.11.2023.

18:55

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Određeni mediji žele da slude srpski narod, ali postoji i lek za to - tužba! (VIDEO)

Nebojša Obrknežev ističe da određeni mediji neozbiljno pristupaju novinarstvu i obmanjuju narod, ali i da određeni novinari šire laži o ljudima, kao što su pisali o njemu da je navodno ukrao 7 miliona dinara.

- Dešava se da dosta malih portala neozbiljno pristupaju novinarstvu i obmanjuju narod, ali i određeni novinari koji šire laži o ljudima, kao što su i o meni širili laži da sam navodno ukrao 7 miliona dinara. Stanovništvo koje čita vesti mora da obrati pažnju na tačnost neke informacije, ali i novinari koji moraju da budu objektivniji i tačniji - rekao je Obrknežev. 

Milan Raonić novinar TV Pinka, navodi da novinari na svakoj televiziji ili mediju moraju da budu tačni, ali kaže i da se nekada potkrade greška u programu uživo.

- Sektor informative na svakoj televiziji mora da bude brz, tačan i proveren, ali desi se naravno i neka greška ili lažna vest koja može da procuri u programu uživo. Smatram da mi niko nije zamerio što se nekada desi i greška u programu na terenu, pa evo ja sam slučajno zamenio predsednika opštine Voždovac za radnika vodovoda - kazao je Raonić.

Advokat Marko Slijepčević Anđelković kaže da iznošenje privatnih stvari u javnost može da dovede do tužbe, krivične prijave, ali i novčane odštete.

- Ja imam divna iskustva sa novinarima i nikada nisam imao neki problem sa medijima, a to je možda i što nisam toliko zanimljiv medijima. Zabranjeno je prenošenje i iznošenje privatnih i porodičnih stvari, jer za to može da se pokrene tužba. Kada neko pokrene tužbu, može da podnese i krivičnu prijavu, ali i da traži novčanu odštetu - objasnio je Slijepčević Anđelković. 

Informer

Naš sagovornik dodaje i da novinar mora da proveri svaku informaciju, jer u slučaju kršenja zakona, lice može krivično da odgovora, ali i da postoje komplikovani načini za izbegavanje službe.

- Vi ste kao novinar dužni da proverite svaku informaciju, jer u slučaju kršenja zakona i kodeksa lice može i krivično odgovarati. Postoje načini na koje možete izbeći tužbu, ali to je dosta teško i komplikovano, jer postoje mnoge spone i dokaza koji su potrebni za tako nešto - zaključio je advokat.