28.11.2023.

10:01

Foto: Zoran Sinko

TV

Ukrajina povratila više od 50% okupiranih teritorija! Rusija će biti geopolitički gubitnik? (VIDEO)

Ruski komandant kodnog imena Metis tvrdi da Ukrajina neće moći da koristi zapadne tenkove i borbena vozila zbog lošeg vremena. Istovremeno, u Briselu se održava dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO-a. Biće održan i prvi sastanak Saveta NATO - Ukrajina, kojem će prisustovati i ukrajinski ministar Dmitro Kuleba.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu uključio se u program putem vajber poziva i rekao da se prvi put u istoriji očekuje da bude organizovan savet NATO - Ukrajina.

Informer

Darko Obradović

- Očekuje se da će se ponuditi nova pomoć Ukrajini u samoodbrani. Potvrđeno je da je Ukrajina povratila pedeset posto okupiranih teritorija. Generalni sekretar izjavio je da će NATO biti tu da podrži svaku odluku koju donese Ukrajina kao suverena država. Ono što se može čuti na Zapadu jeste da je Rusija definitivni geopolitički gubitnik. Moj lični utisak je da je NATO jedini činilac evropske bezbednosti. Pravi se i dodatni sanitarni koridor koji će odovojiti Rusiju od ostatka Evrope. Brinem se da će nadmetanje sa Kinom prouzrokovati nove posledice, a posebno ekonomske. U svakom slučaju, živimo u najtežim vremenima zadnjih decenija- rakao je Obradović.

Dekan Fakulteta inženjerskog menadžmenta, profesor dr Vladimir Tomašević smatra da i jedna i druga strana medijski plasiraju više događaja nego što se oni zaista dešavaju.

Informer

Vladimir Tomašević

- Ono što se dešava je da smo mi u zadnjih godinu dana u jednoj pat poziciji. U zadnjih godina ima vrlo malo pomaka: 100 do 200 metara levo ili desno. Rusi su uvereni da Ukrajina ne može da izdrži dalje od januara. I jedna i druga strana potiču iz istog "legla". Njihova metodologija ratovanja je u startu bila ista. I Rusi i NATO blok mnogo više pažnje posvećuju medijima nego onome što se stvarno dešava. Pre nekoliko meseci, Ukrajina je objavila da je admiral Sokolov ubijen u ratnim dejstvima, pa se ispostavilo da nije. Ako se izrazimo hladnokrvo, ovo je finiširanje neke buduće granice. Ovo u Ukrajini traje već dve godine. Kada bi se sada desili izbori, nije isključeno da bi se pojavila neka nova ličnost koja bi istupila protiv Zelenskog. Siguran sam da ima mnogo ukrajniskih izbneglica po Evropi koji bi hteli da se sedne za neki sto i da se razgovara- rekao je Tomašević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: