• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.11.2023

23:00

Zemlja koja je osnivala NATO sa SAD nema vojsku! Ova država brani se lepim rečima i diplomatijom!

Shutterstock

Vesti

Zemlja koja je osnivala NATO sa SAD nema vojsku! Ova država brani se lepim rečima i diplomatijom!

Podeli vest

NATO alijansa koja je u svetu poznata kao vojni savez u svojim redovima ima zemlju koja nema stajaću vojsku, radi se o skandinavskoj državi Island koja uprkos tome što je među osnivačima alijanse i dan danas odbija da oformi vojnu strukturu.

Island kao zemlja koja je osnovana za vreme vikinga od strane istih imala je dugu istoriju vojnih sukoba, kako unutra tako i spolja. Počevši od sukoba sa Danskom, Norveškom i Velikom Britanijom ova mala ostrvska zemlja nikome nije ostala dužna.

Međutim u svojoj novijoj istoriji 1860. godine od smrti poslednjeg generala vojske od svega 180 vojnika Petura Bjarnsena, nije imala aktivnu vojnu strukturu. 

 

Pokuštaji formiranja vojske

Godine 1918, Island je povratio suverenitet kao zasebno kraljevstvo pod danskim kraljem. Island je ubrzo nakon toga uspostavio obalsku stražu, ali je bilo finansijski nemoguće uspostaviti stalnu vojsku.

Vlada se nadala da će trajna neutralnost zaštititi zemlju od invazije. Ali na početku Drugog svetskog rata, vlada je bila zabrinuta zbog moguće invazije i odlučila je da proširi islandsku nacionalnu policiju "Rikislogreglan" i njene rezerve u vojnu jedinicu.

Foto: wikipedia

Agnar Kofoed Hansen trenira islandske vojnike 40-tih.

Glavni komesar policije Agnar Kofoed Hansen prošao je obuku u danskoj vojsci i preselio se da obučava svoje oficire. Nabavljeno je oružje i uniforme, a kod Laugarvatna su vežbali streljaštvo i vojnu taktiku.

Hansen je jedva uspeo da obuči svojih 60 oficira pre invazije Ujedinjenog Kraljevstva na Island 10. maja 1940. Agnar je želeo da proširi snage, ali je islandski ministar pravde odbio njegov predlog.

Foto: wikipedia

Obalska straža Islanda u Prvom svetskom ratu

 

Članstvo u NATO paktu i odbrambena politika

Odbrambene snage Islanda (IDF) su bile vojna komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Država od 1951. do 2006. IDF, stvorena na zahtev NATO-a, nastala je kada su Sjedinjene Države potpisale sporazum o obezbeđivanju odbrane Islanda.

Čak i za vreme formiranja NATO pakta Island je održao svoju mirovnu politiku, zahtevajući da jedini uslov za članstvo u paktu bude, da se ne vrši pritisak na zemlju da formira vojsku.

IDF se takođe sastojao od civilnih Islanđana i vojnih pripadnika drugih NATO nacija. IDF je smanjen nakon završetka Hladnog rata, a američko ratno vazduhoplovstvo je održalo četiri do šest aviona presretača u mornaričkoj vazdušnoj stanici Keflavik, sve dok nisu povučeni 30. septembra 2006.

Zbog svog geografskog položaja i mirne spoljne politike Island iako bez vojske, nastavlja da bude vitalan član alijanse.

Od maja 2008. zemlje NATO-a su periodično raspoređivale lovce da patroliraju Islandski vazdušni prostor pod misijom Islandske vazdušne policije. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija