29.11.2023.

12:17

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Sve veći broj mladih koristi doping! Ovo su jezive posledice konzumiranja steroida! (VIDEO)

Anketirano je 630 rekreativnih sportista, od kojih je čak 37 odsto reklo je da poznaje nekoga ko koristi doping, dok se 28 izjasnilo da poznaje nekoga ko je imao štetne posledice usled korišćenja doping sredstava. 

Direktorka Antidoping agencije Srbije Milica Vukašinović Vesić smatra da su ovi podaci vrlo zabrinjavajući.

Informer

Milica Vukašinović Vesić

Uvek smo baratali različitim informacijama, a nismo imali istraživanje o tome koliko to zaista postoji. Zato smo i sproveli ovo istraživanje. Ušli smo u 30 teretana. Idemo u susret problemu i edukacijom osvešćavamo taj segment. Mi mislimo da situacija jeste alarmantna - istakla je Milica Vukašinović Vesić.

Ona je istakla da se od svih dopinga najčešće koriste steroidi koji mogu biti vrlo opasni.

- Oni su vrlo opasni jer imaju širok dijapazon negativnih efekata na zdravlje. Posledice su višestruke: na centralni nervni sistem, mogu da dovedu do šloga, zastoja u srčanom radu, karcinoma jetre, promene raspoloženja, agresije, suicidnih ideja i tako dalje. Moguće je razviti zavisnost i u psihičkom i fizičkom smislu. To je sve ilegalno. Problem je kada nekome sa dvadeset godina objašnjavate da neće moći da ima dete, to njemu u tom trenutku nije važno. Kampanja je bila potpuno anonimna. Oni su popunjavali upitnik bez imena i pretzimena. Želeli smo da dobijemo što iskrenije odgovore. Ljudi nisu krili tu vrstu podatka i hvala im na tome - objasnila je direktorka Antidoping agencije Srbije.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: