Autor: Informer.rs

07.01.2024.

08:48

Foto: Informer/Beta

TV

Ministarka zdravlja Danica Grujičić u studiju Informera: Neće više biti liste čekanja za magnetnu rezonancu! (VIDEO)

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da Ministarstvo zdravlja radi na omogućivanju da domovi zdravlja imaju svoje specijaliste i da pacijenti probleme rešavaju na lokalnom nivou.

- Nadam se da će se vratiti poverenje naroda u medicinu pogotovo posle gomile lažnih internet dijagnoza i teorija zavere u vezi vakcina. Početkom 2000-tih godina je oduzeta mogućnost domovima zdravlja da rešavaju probleme na nivou doma i sve se svelo na lekare opšte prakse. Moramo da napravimo da svaki lekar opšte prakse bude specijalista opšte medicine i takođe omogućimo da specijalisti mogu da se dodatno specijalizuju za, pulmologiju, kardiologiju ili neurologiju - rekla je Grujičićeva.

Informer

 

Ministarka je dodala da Ministarstvo radi na tome da liste čekanja na magnetnu rezonancu budu smanjene i da više ne postoje.

- Specijalnosti mora više biti u domovima zdravlja pogotovo u malim sredinama kako bi pacijenti mogli odmah da počnu da rešavaju probleme. Većina zaposlenih lekara u malim sredinama su penzioneri i nema ih dovoljno zbog čega moramo da zainteresujemo mlade lekare da odu u unutrašnjost. Radimo na tome da pacijenti odmah mogu da idu na magnetnu rezonancu i idemo ka tome da nema liste čekanja - rekla je Grujičićeva.

Celu emisiju možete pogledati u videu: