Autor: Informer.rs

12.01.2024.

10:34

Foto: Informer/shutterstock/wikipedia

TV

Netanjahu može biti procesuiran za ratne zločine! Južnoafrička Republika tužila Izrael za genocid! (VIDEO)

Advokat Dragoljub Tomašević istakao je da prisustvujemo sumraku međunarodnog prava gde velike sile po slobodnom nahođenju mogu doneti veto na bilo koju presudu suda.

- Ova tužba je jedan hraban potez Južne Afrike u cilju da prekine vatru u Gazi, ali ne verujem da će međunarodni sud doneti pravednu presudu kada je Izrael u pitanju. Nakon Drugog Svetskog rat genocid je definisan kao međunarodni ratni zločim. Međutim prisustvujemo sumraku međunarodnog prava, jer velike sile uvek mogu da stave veto na neku presudu. Na svu sreću Južna Afrika je sa velikim argumentima i hrabrošću tužila Izrael. Tragično je što SAD licemerno podržava Izrael u odmazdi nad Gazom dok istovremeno govori o stvaranju palestinske države - rekao je Tomašević.

Informer

 

Nikola Perišić i Centra za društvena istraživanja naveo je da postoji mogućnost da je Benjamin Netanjahu svestan da će mu nakon sukoba biti suđeno za ratne zločine.

- Problem tužbe Južne Afrike je to koliko će sud biti spreman da zapravo donese konkretnu presudu protiv Izraela. Trenutno vidimo drugačiju retoriku Benjamina Netanjahua da ne želi stradanje civila, ali zaostaje da se to primeni u praksi. Mislim da je Netanjahu svestan da postoji mogućnost da mu bude suđeno na kraju sukoba za ratne zločine. Tramp se izborio da mnoge arapske države priznaju postojanje Izraela i ima dobre odnose sa Putinom što bi bilo korisno za SAD ukoliko pobedi na izbori - rekao je Perišić.

Celu emisiju možete pogledati u videu: