13.01.2024.

10:28

Foto: Tanja Andric

TV

Na optuženičkoj klupi u Hagu našla se država Izrael, osumnjičena za genocid! SAD podjednako kriv za potsrekivanje? (VIDEO)

Pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker izjavio je pred Tribunalom da izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija.

Advokat Goran Petronijević objasnio je na samom početku ko može podneti tužbu Međunarodnom sudu pravde.

-Ono što je karakteristično za Međunarodni sud pravde je da se kao inicijator postupka može pojaviti samo međunarodno priznata država, kao što je u ovom slučaju Južnoafrička Republika. Svaka odluka vezana je za neki region sveta, pa se trude da postignu objektivnost. Prekjuče su predstavnici, advokati Južnoafričke Republike su iznosili dokaze, a juče su advokati Izraela oponirali te dokaze. Ovaj postupak je usmeren za donošenje privremene mere. Ukoliko se utvrdi da je došlo do genocida, mora se doneti privremena mera hitnog ukidanja dejstava. Sama presuda može usledeti kasnije, ali predlog donošenja mera može se doneti kroz mesec dana- rekao je Goran Petronijević.

Informer

Goran Petronijević

On je objasnio šta je genocid i koja je razlika između genocida i ratnog zločina.

-Genocid je najteže krivično delo. Ustanovljen je posle Drugog svetskog rata. 1951. godine ona je počela da važi. Ovlašćeni su i nacionalni i međunarodni sudovi. Genocid je usmeren na uništenje jedne grupe koja se uništava po principu verske, nacionalne pripadnosti, ali samo pod uslovom da je za to postojala namera. Ako nije postojala namera, to nije genocid, već je ratni zločin. Postoji tu i sprečavanje rađana, koji takođe ulazi u to. Čak i planiranje genocida je kažnjivo čak i ako se ne izvrši. Nas je Bosna i Hercegovina tužila za navodni genocid u Srebrenici. Ta tužba je propala i Srbija je oslobođena toga. Ovo što Izrael radi ima sve oblike i subjektivnog i objektivnog vršenja genocida. SAD su ovde odigrale jednu od glavnih podstrekačkih uloga- rekao je Petronijević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: