01.02.2024.

10:14

Foto: informer.rs

TV

Izraelska vojska upala u bolnicu i ubila tri palestinska militanta! U ratu u Gazi odavno su prekršena sva moralna i etička pravila! (VIDEO)

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage otvorile vatru unutar odeljenja bolnice Ibn Sina, u gradu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali. Da li će Međunarodna zajednica uspeti da izvrši pritisak na Izrael da obustavi takve operacije u bolnicama?

Politički filozof Dragoljub Kojčić istakao je da ne postoji opravdanje za ponašanje Izraela ni sada, ni kada je operacija na Gazu počela prekomernom upotrebom sile.

Informer

Dragoljub Kojčić

-Tamo se zaista krše sva moguća načela etike, ali i pravila rata. Međunarodna zanjednica već počinje da se okreće ka tome. U urbanim četvrtima žive žene i deca. Ne smeju se ubijati ljudi bezveze. Mi smo napadnuti vojno i političi od NATO-a jer smo likvidirali Adema Jašarija koji je bio terorista i čovek kome nije bilo mesto među našem narodu. Za to su nas odmah kaznili. Vidimo da sada nisu tako kategorični u osudi. Kad je Južnoafrička Republika podnela onu tužbu, pokazalo se da ipak počinje jedan kritički odnos prema svemu tome što je Izrael učinio u Gazi. Imamo eksplicitnu retoriku etničkog čišćenja u 21. veku, to je nezamislivo. Politički partneri Izraela su uvažavali njihov zahtev da se ne prekida vatra- rekao je Dragoljub Kojčić.

Emil Zoronjić, predsednik Upravnog odbora Omladinske mreže Srbije objasnio je da je sve ovo u skladu sa politikom Izraela i izraelskog premijera.

Informer

Emil Zoronjić

-Nije to ništa neuobičajeno, pogotovo kad uzmemo u obzir da pregovori nisu otišli u tom smeru. S druge strane, Izrael mora da pregovara, ali se neće povući iz Gaze tek tako. Čak i ako dođe do ustupaka Izraelu na međunarodnom pravu, ipak neće otići iz Gaze tako lako. To bi moralo da bude potkrepljeno mnogo većim ekonomskim, ali i vojnim paketom. Ko god pobedi na izborima u Americi, kurs promena će biti mali. Sve do novembra treba gledati kroz prizmu američkih izbora, čak i finansiranje Ukrajine. To je previranje između dve stanke. S druge strane, teško im je da se različito postave u odnosu na Izrael. Kada pričamo o Kini, pozicioniranje je još uvek nejasno. Svi podržavaju Tajvan, ali sarađuju sa Kinom. Američki izbori diktiraju sve što se dešava u ovim sukobima. Prema tome, sve bi trebalo da ostane isto do novembra- rekao je Zoronjić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: