12.02.2024.

08:53

Foto: infomrer

TV

U Kosovskoj Mitrovici protesti protiv Kurtija! Ovo je samo deo slagalice koja treba da dovede do formiranja ZSO! (VIDEO)

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije istakao je da je naš narod na Kosovu i Metohiji doveden do toga da se bori za pravo na egzistenciju.

Informer

Marko Matić

-U 21. veku postoji nacionalna zajednica na tlu Evrope koja pokušava da se izbori za svoj život. Ovo je jedini način da se izbore protiv terora koji doživljavaju. Pravo na život svakog čoveka treba da bude neupitno. Ne! Naš narod mora da se bori za to pravo, a onda i na pravo na slobodu kretanja, školovanje, lekove... Ovo je samo mali deo u toj slagalici, kao što je bilo i govor Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti. Legitimni, demokratski protesti na Kosovu su deo velike složene slagalice koja u budućnosti treba da dovede do normalizacije odnosa i formiranje ZSO. Sve su to delovi borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta- rekao je Marko Matić.

On je naveo da je već svima jasno da je Kurti sebi zacrtao da etnički očisti Kosovo i Metohiju.

-To nije nešto što je dopušteno u 21. veku. Nije ni legitimno ni legalno ni po povelji UN, ni po međunarodnom pravu. Pravo na samoopredeljenje je nešto što je definisano u UN. Pravo na samoopredeljenje sprovodio se pri ukidanju kolonijalnih uprava. To nikada nije primenjeno kada su teritorije jedne države u pitanju. Ako bismo ovo primenili na Kosovu i Metohiji onda ne možemo da garantujemo ni teritorijalni integritet ni Severne Makedonije, ni Crne Gore, ni Grčke- rekao je Matić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: