16.02.2024.

09:04

Foto: Informer

TV

Evo zašto je ukinut prvi ustav Srbije! 15. februar je veliki dan za sve građane naše zemlje! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Điping, predsednik Francuske Makron i Turske Erdogan izrazili su želju da jačaju svoje odnose sa Srbijom kroz ekonomske projekte uključujući i Ekspo.

Politikolog Marko Šćepanović rekao je da 15, ali i 16. februar predstavljaju datume koji treba da služe na ponos svih građana Republike Srbije.

Informer

Marko Šćepanović

-Ovo je za sve nas veliki dan. Od Sretenjskog ustava na ovamo mi smo postali jedno veliko, civilizovano društvo. Na zakonodavnoj vlasti mogu sve zemlje da nam pozavide. Nije Srbija džabe stara zemlja koja ima svoju istoriju i svoju tradiciju. Mi smo blagotvoran narod koji drži do onog svog, narod koji je dosta propatio kroz istoriju. Mi smo ugnjetavani, bombardovani. Nije bilo lako opstati, ali smo istrajali i sada komotno koračamo podjednako sa evropskim i svetskim državama. Poruke velikih zvaničnika za Srbiju su veoma važne. Mi se sada suočavamo sa velikim izazovima u regionu, a svet je na ivici jednog velikog rata. Sve ove čestitke koje je Srbija dobila od velikih supersila su vrlo važne poruke.  Tu svetske supersile iskazuju poštovanje za politiku koju Srbija sprovodi. Srbija je u svetu prepoznata kao lider na Balkanu, a to je sve zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću- rekao je Marko Šćepanović.

Istoričar Aleksandar Gudžić dao je istorijski pregled događaja iz 19. veka. Tu je podrazumevao dva značajna događaja iz naše istorije koja su dovela do toga da 15. februar postane Dan državnosti Srbije.

Informer

Aleksandar Gudžić

- 15. februara 1084. godine doneta je odluka da se pokrene Prvi srpski ustanak. Ranke je ovo nazvao revolucijom. Ovaj ustanak je trebalo da reši nacionalna pitanja i reši pitanje feudalizma. Osmanski tip feudalizma je tada ozbiljno uzdrman. Karađorđevi ustanici pokrenuli su i nacionalno pitanje. 1835. donet je Sretenjski ustav. Napisao ga je Dimitrije Davidovć po ugledu na druge ustave. Taj ustav nije bio dugog veka i on je ukinut na insistiranje velikih sila. U to vreme velike sile nisu želele jedan moderan, demokratski ustav. U to vreme Evropom je vladala alijansa. Velike sile toga vremena bile su ujedinjene protiv Sretenjskog ustava i bilo kakvog oblika demokratije u maloj Srbiji- rekao je Gudžić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: