09.03.2024.

12:29

Foto: Masha Bandjur

TV

Zašto u jesen jedemo narandžaste, a u proleće žute, zelene i crvene namirnice? Boja hrane ima veze sa potrebama organizma! (VIDEO)

Nutricionistkinja Verica Đokić rekla je da je ishrana uvek vezana sa našim psihoemocionalnim statusom.

Informer

Verica Đokić

-Ishrana nije sredstvo da smanjimo ili povećamo obim našeg pojasa. To su propratni efekti. Ako se zdravo hranimo i redovno vežbamo svakako da ćemo imati dobru liniju. Vežbanje i zdrava ishrana pomažu da dugoročno poboljšamo sebe. Pomisao na to da mi za deset dana promenimo konfekcijski broj je nemoguće. Moguće je za deset dana napraviti neki dobar detoks. Za to vreme možemo očekivati gubitak od 4 do 5 kilograma. Estetski efekat je malo ravniji stomak. Sada je potrebna detoksikacija. Naš metabolizam omogućio je nama da u zimskim periodima dobijemo malo potkožnog tkiva koje će štititi naše zdravlje. Sa dolaskom proleća vreme je za detoksikaciju. Na jesen je bilo važno unositi što više narandžastog voća i povrća jer se seratonin nalazi u narandžastoj boji. U ovo doba godine mi ćemo podsvesno uzimati namirnice žute, zelene i crvene boje- rekla je Verica Đokić.

Trener Milorad Andrić objasnio je da je trening, ali i ishrana i unošenje tečnosti u organizam individualan za svaku osobu.

Informer

Milorad Andrić

-Zavisi kakvi ste došli kod trenera. Za početne rezultate potrebno je nekoliko meseci. Ipak, nema roka do kad će neko doći do savršene linije. Obično ljudi gledaju samo jedan obrok. Treba gledati celokupnu ishranu. Treba unositi dovoljno vode. Količina je individualna od osobe do osobe. Mišićna zrelost je punoća naših mišićnih ćelija. Lakše je vratiti se u formu kada ispadnete iz nje, nego da krenete od nule. Kada gradite mišiće, zatežete kožu i smanjujete celulit. Žene imaju više celulita zato što muškarci imaju više mišića- rekao je Milorad Andrić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: