Autor: Informer.rs

03.05.2024.

13:09

Foto: Informer

TV

Ime malog zločinca zaslužuje da padne u zaborav! Srbija neguje sećanje na stradalu decu i radnika obezbeđenja! (VIDEO)

Novinar hronike Milan Stojadinović izjavio je da ne želi da pominje ime počinioca kojeg smatra zlikovcem i da njegove godine ne umanjuju njegovu krivicu.

- Nažalost tog dana sam bio tamo, a koleginica Jelena Rafailović je tamo bila prva na licu meste. Sve je bilo jako traumatično i vest je bila samo da je bila pucnjava, a potom smo saznali da se radi o masovnom ubistvu. Kasnije smo saznali jeziv podatak da je ubica bio njihov drugar, dugo radim hroniku i znam koliko deca mogu da budu surova, ali ovako nešto niko nije mogao da zamisli. Neću pominjati ime dečaka, to je ubica i zlikovac, a to što je imao trinaest godina ne umanjuje njegovu krivicu iako pred zakonom ne može da odgovara. Bio je svestan šta će uraditi i to je planirao, devojčice koje su bile peti razred nije ni poznavao. Radnik obezbeđenja ga je video kako sedi ispred škole i pozvao ga da požuri da ne kasni na nastavu, a on je zapravo planirao zločin. Vodi se krivični postupak protiv oca koji to nije adekvatno obezbedio. Kako je moguće da dete dva dana drži oružje u rancu, a da roditelj to nije primetio - rekao je Stojadinović.

Informer

 

Stojadinović je dodao kako su roditelji kada su stigli na lice mesta bili usplahireni, prvenstveno zato što zbog preopterećene mreže nisu mogu da stupe u kontakt sa svojom decom.

- Ovde ili su roditelji bili nezainteresovani za dete ili su svesno zatvarali oči, a ukoliko je to slučaj ova deca i radnik obezbeđenja idu njima na dušu. Oni sve vreme sebe žele da predstave kao žrtve. Roditelji su na lice mesta dolazili usplahireni, jer zbog preopterećenosti mreže nisu mogli da stupe u kontakt sa svojom decom. Slušam svedočenja roditelja koji su pričali o tim trenucima gde su se oni prisećali sitnica tog jutra kada su ispraćali decu u školu - rekao je Stojadinović. 

Advokat Predrag Savić istakao je da smatra kako je dobro što se ime ubice ne pominje i da treba doneti "lex specialis" kako bi se zabranila javna upotreba njegovog imena.

- Sudski presedan je nemoguće napraviti, jer je dete ispod 14 godina krivično neodgovorno, jer u ovom trenutku osim Velike Britanije i SAD, malo zemalja dozvoljava da deca budu krivično odgovorna. Dobro je što se ime ubice ne pominje, jer je on to uradio kako bi se o njemu pričalo, a da sam poslanik uveo bih "lex specialis" da se zabrani upotreba njegovog imena - rekao je Savić

Celu emisiju možete pogledati u videu: