Autor: Informer.rs

14.05.2024.

20:05

Foto: Informer

TV

Ambasador Palestine uručio hladan tuš Američkom hegemonu! Ulažete veto na sve rezlucije dok genocid u Gazi traje!

Ambasador Palestine Mohamed Al Namura naveo je da Izraelci pokušavaju da proteraju Palestince koji u Jerehonu i obližnjim gradovima žive 12.0000 godina.

- Nama se sve ovo dešava od 1948. godine, sutra je 70. godišnjica od prve Nakbe kada je naša domovina okupirana i podeljena na dva dela. Naš neprijatelj do danas neće da prihvati ni ono što nam garantuje međunarodno pravo. Rezolucija UN 181 je nepravilno podeljena gde je izrale dobio 56%, a Palestina 44%, sada imamo da je Izrael proglasio svoju državu na 88% naše domovine i do dana danšnjeg vrši strašne genocide. Njihov cilj je da ostvare tu državu na tlu Palestine i otera narod koji tamo živi 12.000 godina, grad Jerehon je toliko dugo nastanjen Palestincma. Kada kažemo na Palestince mislimo na starosedeoce, bili oni pravoslavci, katolici ili muslimani. Svako dete i čovek ima mobilni i društvene mreže i može da bude novinar. Izraelcu su 1982. godine napravili opsadu Beiruta i mi smo 80 dana bili pod bombama gde je bio i Jaser Arafat. U maju 1948. godine Izraelci su ubili sve ljude u selu Al-Tantura južno od Haife gde su pobili i decu i starce. Mi kao Palestina smo prihvatili mir od 1993. godine i da idemo na političko rešenje, ali Izrael neće mir. Kada je Mahmud Abas došao na vlast stigao je do nekih rezultata u pregovorima i kada je sporazum trebao biti potpisan Izrael je isti dan otkazao sastanak - rekao je Al Namura.

Informer

 

Njegova ekselencija je dodao da dokle god Amerika ima pravo veta, nijedna rezolucija prema Palestini neće biti ispoštovana i progon će se nastaviti.

- Netanjahu hoće da produži rat, jer ukoliko se on završi on i njegova žena idu u zatvor za korupciju. Izrale ne sme da nastavlja rat bez saglasnosti Amerike. Mi smo kao palestinski narod 100 godina prisutni u politici i ne živimo u iluziji. Dokle god SAD ima pravo veta, nijedna rezolucija neće proći i mir ne može zavladati. Mi smo na našoj teritoriji, a narod u Izraelu su došljaci. Naši problemi su počeli kada je Hercl u Bazelu u Švajcarskoj osnovao Cionistički pokret, gde je za novu jevrejsku državu razmatran, Madagaskar, Argentina pa čak i Bavarska. Novembra 1917. Hercl je obećao Rotšildu da će Jevreji planirati formiranje države u Palestini. Jevreji imaju pravo na života tamo, ali to ne važi za Hazare doseljenike koji su je oteli. Do danas nije sprovedena nijedna rezolucija koju su doneli prema Palestini - rekao je Al Namur.

Informer

 

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić komentarisao je da su Kasim rakete gađale pogranični grad Aškelon iz pravca Gaze, gde se trenutno nalaze i srpski državljani.

- U više navrata je iz pravca Gaze raketiran Aškelon gde žive i naši državljani tu pre svega mislim na nekolicinu naših doktoranata i sportista. Svi su trenutno dobro i svi su blagovremeno obezbedili skloništa i zaštitne sobe. Troje lica je povređeno u Aškelonu kada je raketa pogodila stambenu zgradu. Vazdušni prostor Izrael je ostao otvoren, ali tako što je nekoliko letova civilnih kompanija otkazano i apelujem na sve koji planiraju let, budu informisani - rekao je Nikolić.