• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2023

09:41

Gaza plaća cenu napada na Izrael! Evo kakva je sudbina 2 miliona ljudi! (VIDEO)

Reuters/informer

Live TV

Gaza plaća cenu napada na Izrael! Evo kakva je sudbina 2 miliona ljudi! (VIDEO)

Podeli vest

Brutalnost Hamasa prema civilnom stanovništvu kao i mogućnost još oštrijeg odgovora izraelske vlade u Info jutru analizirao je gost, bivši političar profesor Branislav Ivković.

Bivši političar Profesor Branislav Ivković naveo je da napad na civilno stanovništvo od strane Hamasa daje povod Izraelskoj vladi za još brutalniju reakciju.

- Gaza je ograđena zidovima i bodljikavim žicama gde su živeli kao u logoru. Jaser Arafat se po svetu borio za državnost Palestine i bio je na pragu uspeha, jer je izabrao da pođe mirnim, a ne nasilnim putem. Retko se u svetu događalo da se dešavaju ovako brutalne metode, pogotovo nad civilnim stanovništvom. Sa druge strane ovo pruža povod Izraelu za brutalnu reakciju, jer sada avionima gađaju Gazu gde živi 2 miliona ljudi i nije moguće izbeći civilne žrtve. Jevreji su pretrpeli velike progone tokom Drugog svetskog rata. Zato imaju bliske odnose sa Srbima jer su svedočili njihovim stradanjima u Jasenovcu, Srbi su takođe za to vreme po cenu lične bezbednosti krili Jevreje od nacista - rekao je Ivković.

 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Branislav Ivković

 

Ivković je dodao da problem leži u tome što Palestinci ni mirnim putem uz Pokret nesvrstanih i Jasera Arafata nisu uspeli da dobiju državu i prepoznanje u svetu.

- Ako je neko spolja ubedio Hamas da uđe u rat sa Izraelom, nije jasno ko bi to mogao da bude. Srbija će poštovati teritorijalni integritet Izraela kao suverene države i članice UN. Hamas ovde radi protiv sebe jer će reakcija izraelske vlade biti daleko brutalnija. Problem što su predlozi da Palestinci dobiju državu, uvek bili odbijani u potpunosti, čak i uz pomoć Pokret nesvrstanih predvođenog Titom i mirnom politikom Jasera Arafata - rekao je Ivković.

 

Profesor Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije

- Ono što mi sada gledamo je borba velikih sila za promenu političke karte sveta i odmeravanje snaga obe strane. Mi smo se takođe našli u situaciji da budemo korišćeni za tuđe interese i zato je bitno da ostanemo neutralni u ovakvom sukobu - rekao je Milosavljević.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Trese se planeta! Rat u Izraelu povezan sa Putinom?! Britanci tvrde: Evo zbog čega mu odgovora ova situacija!
NEVEROVATNA TEORIJA

Trese se planeta! Rat u Izraelu povezan sa Putinom?! Britanci tvrde: Evo zbog čega mu odgovora ova situacija!

Nakon jednog od najsmrtonosnijih napada na Izrael, mnogi se pitaju kako se i zašto baš sada on dogodio? Iako su Hamas i Izrael odavno na ratnim nogama, činjenica je da je Izrael daleko vojno moćniji od palestinskih militanata, pa je uglavnom lako izlazio na kraj sa njima. Međutim rat se sada zahuktao, a prst sumnje pokazuje u pravcu čoveka koji već uveliko vodi rat dalje na severu - Vladimira Putina, pišu britanski mediji.

09.10.2023

09:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!
Politika

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!

Čitajući kojekakve budalaštine koje udarna Đilasova pesnica i fantom koji je pored grada u kome živi menjao čak i ime pa se danas zove Borko izjavljuje prosto se, samo od sebe, nameće pitanje - da li on zaista smatra građane Srbije ludim i glupim?

21.06.2024

18:10

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51