11.06.2024.

13:33

Foto: Miloš Rafailović

TV

Njegovog oca zlostavljali su u nacističkom logoru i nad njim vršili eksperimente! Arhitekta i dizajner poklonio svoju sliku Informer televiziji! (VIDEO)

Profesor Sokol Sokolović, autor izložbe "Slikarstvo i dizajn" govorio je o svojoj izložbi koja je postavljena u  Ruskom domu.

Informer

Sokol Sokolović

-U mojoj naravi ne postoji zadovoljstvo, postoji želja da bude sve još bolje. Hedonizam i način na koji su ljudi konzumirali informacije iz umetnosti jeste i jedan patriotski doprinos. Iz mene je progovorio patriotski odnos. 25 godina je prošlo od bombardovanja. Moja skromnost mi nalaže da kažem da ja nikada ne bih slavio rođendan na izložbi. Moj tata je bio u nacističkom logoru. Na njemu su vršeni eksperimenti koji koji se ni na životinjama ne rade. Bolje da ne govorim šta su mu davali da jede. Neka cela javnost shvati da mi nismo genocidan narod, već su genocidni oni koji su nas bombardovali. Mi slavimo slavu i mi znamo da opraštamo. To retko ko može- rekao je autor.

On je komentarisao i savremene intelektualce i istakao da oni treba da se ponašaju drugačije od onoga što danas "moderno".

-Sad je moderno da intelektualac bude oportun! Ne! Intelektualci treba da pišu knjige i obrazuju mlade ljude. Ja sam mogao da živim i predajem u mnogim drugim zemljama, ali ja volim miris trave, da vidim konja, da mu dam kocku šećera, a toga nema na Zapadu. Ja sam u penziji, ali još uvek predajem. Ja prenosim njima inspiraciju koja ima utemeljenje u ljubavi prema zemlji i u ljubavi prema profesiji. Inficirati ljubavi prema kreativnosti znači rađanje rodoljuba. Mi još uvek pravimo razliku među polova. Nama se ne dešavaju stvari gde spavaju brat od tetke sa sestrom od tetke. Zato smo i zdrav narod. Mi umemo da volimo na najpozitivniji i najpošteniji način- rekao je Sokolović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: