26.06.2024.

18:47

Foto: Foto: Aleksadar Jovanovic Cile

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Prof. dr Uroš Šuvaković rekao je da je ideja Zapada da je evroazija zapravo terra inkognita i da je svim silama dozvoljeno da tu ostvaruju svoje interese nasuprot interesima narodima koji tu žive.

Informer

Prvoslav Davinić i Uroš Šuvaković

-Indija je bila najveća britanska kolonija. Očigledno je da Rusija, Indija i Kina prepoznaju interes ujedinjenja i da ne dozvole četvrtima da se tu mešaju. Oni čuvaju svoje interese i brane interese onih država koje žele da vode samostalnu politiku. Ti interesi su bili ugroženi i tokom prošlosti, a pogotovo su ugroženi danas. Brazil i Južna Afrika su daleko, a ostale tri zemlje su blizu i čak se graniče. Kada se saberu, zajedno imaju skoro polovinu planetarnog stanovništva. Ta ideja o multipolarnosti koju tako naziva Putin, dobija sve više podršku- rekao je Uroš Šuvaković.

Prof. dr Prvoslav Davinić, biviši diplomata Ujedinjenih nacija istakao je da se unipolarni svet polako transformiše u multipolarni.

Informer

Prvoslav Davinić i Uroš Šuvaković

-Ova poseta biće jako značajna, kao i poseta Vijetnamu u Severnoj Koreji. To je učvršćivanje snaga koje mogu biti nosioci novog međunarodnog poretka. Dalje zbližavanje Rusije i Indije omogući će multipolarni svet gde će postojati ravnopravnija raspodela svih ovih bogatstava. Pogledajte kako se stvaraju ti savezi. Bilateralnim savezima treba dodati ono što se dešava u BRIKS-u. Ova organizacija uvodi nov način gledanja na međunarodne odnose. Pored tih desetak zemalja koje su već članice, postoji još 40 zemalja koje žele da postanu članice. Zbog toga postoji taj kritičan odnos onih snaga koje su bile nosioci ovog unipolarnog sveta. SAD su i dalje uticajne vojno i ekonomski. To je jedan proces koji će za nekoliko godina stvoriti novu atmosferu. U tom kontekstu poseta indijskog premijera dokazuje da te snage sve snažnije i snažnije stupaju na scenu. Put kojim je krenula međunarodna zajednica jeste nezaustavljiv, ali će ići sporo- rekao je Davinić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: