12.07.2024.

13:50

Foto: Zoran Sinko

TV

Projekat bošnjačke države započela je Austrougarska, a nastavila je Nemačka! Bošnjački projekat je islamistički, ali pre svega antisrpski! (VIDEO)

Analitičar Dragan Simić smatra da je predsednik Vučić u svom obraćanju bio previše blag.

Informer

Dragan Simić

-Morao je biti mnogo jači i oštriji. Na osnovu ovoga što su uputili članovi predstavništva iz BiH. Meni su u srednjoj školi bili prijatelji iz Bosne i niko nije pravio razlike. Moja porodica je stalno angažovala ljude muslimanske veroispovesti koji su dolazili na naše imanje da rade. Pazilo se kada sam nosio ručak šta će da se odnese. Kada se desila ta nesreća u Bosni, te porodice su došle kod nas, pa su odatle prebačene u Požarevac, pa u Nemačku. U to vreme, a ni dan danas se u Bajinoj Bašti se ne pazi da li je neko Srbin ili musliman. Ne verujem da je neko imao neku nameru da posvađa te dve vere. Isti narod, a dve vere. To je Zapad perfidno uradio. To su radili i na Kosovu. Mi samo treba da pređemo preko nekih stvari ovde, a oni koji daju takve izjave, treba ih izbaciti iz drušva. Za šta će u Beogradu gospođa Munira Šubašić? Marš napolje!- rekao je Simić.

Mihajlo Olujić ispred Centra za društvenu stabilnost istakao je da je naša država gledana kao partnerska dokle god se povinovala slepo svemu što je dolazilo sa Zapada, odnosno u periodu između 2000. i 2012. godine.

Informer

Mihajlo Olujić

-Kada je 2012. došlo do promene, mi smo smatrali da možemo da nastavimo proces pomirenja, ali uz poštovanje i srpskih žrtava. Tada smo mi shvatili da je to nemoguće. Premijer Vučić je otišao u Potočare kako bi pokazao da je srpska strana spremna na kompromis. Najvažnije je da narod preživi u ovom regionu a da ne odlazi u zemlje Zapada. Bila je želja da se ovaj region konačno pacifikuje, da ostane bez konflikta i žarišta koje nam kvare mogućnost da živimo normalno. To je odbijeno! Tadašnjeg premijera pokušali su da ubiju. Tada smo shvatili da nema želje za dijalogom. Zapadu je bitno da region ostane u polusukobu da oni mogu da ga kontrolišu spolja. Želja da se RS negira u svakom pogledu postoji nezavisno od toga. To je momenat kada je Srbija ustala i rekla ne. Pokazaćemo da većina sveta nije za ovo. Predsednik Vučić ide u Egipat. Egipat je glasao za ovu rezoluciju, a Egipat je naš partner- rekao je Mihajlo Olujić.

Dušan Pavlović, direktor za društveno-politička istraživanja RS objasnio je istorijsku perspektivu svih današnjih događaja.

Informer

Dušan Pavlović

-Kada govorimo o ratovima devedesetih godina, jako je važno da to posmatramo u kontekstu. Predstavnici sila bi voleli da nam hirurški odvoje sukobe devedesetih od Drugog svetskog rata. To je nemoguće. Cepanje srpskog naroda krenulo je od Berlinskog kongresa. Austrougarska je izmislila projekat Bosna i stvaranje bošnjačke nacije. Tih godina u Mostaru koji je bio kulturni centar srpkog naroda. Taj projekat je nastavila Nemačka nakon razbijanja Austrougarske. 1993. godine u Sarajevu se stvara bošnjačka nacija. Ona je radikalna i ima za cilj stvaranje islamske države u Evropi. Njima treba u tom trenutku bošnjački projekat da bi ga upotrebili za razbijanje srpskog naroda. Zbog toga ste juče svedočili nečemu što je nekoga možda iznenadilo. Bošnjački projekat jeste islamistički, ali treba da bude sluga evroatlantista, pa je zato i antisrpski- rekao je Pavlović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: