26.07.2024.

16:32

Foto: Foto: Masha Bandjur

TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević rekao je da postoji više uglova iz kojih se ova situacija može analizirati.

Informer

Vladimir Dobrosavljević

-Ovo je odluka hrvatske vlade za njihovu unutrašnju politiku. Na ovaj način Hrvatska pokazuje da brani nešto što smatra svojim interesima. Važan je i komentar spoljnih poslova Hrvatske gde je on rekao da Hrvatska neće sprečavati dalji put ulaska Crne Gore za ulazak u EU. Hrvatska želi da pokaže svojoj javnosti da ona može da utiče u regionu. Američka ambasadorka u Crnoj Gori podržala je donošenje rezolucije u Skupštini Crne Gore o genocidu u Jasenovcu. Ovo je selektivno primenjena mera. Odnosi se na trojicu lidera stranaka koji čine parlamentarnu većinu. Dvojica se ne nalaze na ovom spisku koji su glasali za donoošenje ove rezolucije. Pristup je bio krajnje selektivan i nije imao nameru da otvori dublju krizu prema Crnoj Gori, već samo da pokažu da se i oni nešto pitaju. Mandić i Knežević su tu svakako zato što su neskriveno pripadnici srpske etničke zajednice i zato što oni neskriveno smatraju da je srpski identitet celovit, odnosno integralan. Srbi su jedno isto bez obzira na kom prostoru žive- rekao je Dobrosavljević.

On je istakao da je odluka Hrvatske suviše neozbiljna.

-Očigledno nemaju podršku daleko moćnijih zemalja. Ovo je pokušaj Hrvatske da zadrži svoj uticaj na procese koji se dešavaju u Crnoj Gori. Ovde se vrlo jasno stavlja do znanja da je neko nekada u ime Hrvata počinio te zločine, ne optužujući čitav narod Hrvatske. Kada Nemcima dan danas govorite o nacizmu, niko neće shvatiti kao napad na savremenu Nemačku, nego će biti odbačeno kao nešto što je ostavilo mrlju na celu državu. Glavni problem je taj što je Hrvatska dug niz godina navikla da ima širok dijapazon uticaja u Crnoj Gori. Najveći deo vladavine DPS-a se taj uticaj osećao. Najlakše je bilo bezbednosno delovati na Srbiju sa prostora Crne Gore. Promenama u Crnoj Gori taj model rada i način na koji je Hrvatska delovala dole se sužava- rekao je Dobrosavljević.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da se Hrvatska ponaša krajnje nedobrosusetksi i da je to neprihvatljivo od jedne članice Evropske unije.

Informer

Srđan Barac

-Trebali bi da se izgrađuju odnosi prijateljstva i povezivanja, a Hrvatska radi na tome da razgradi taj proces. Ja mislim da je ovo nešto što dodatno otežava pomirenje u regionu. Očekivano je ovo jer smo navikli da ovo rade, ali se ipak uvek nadamo da neće pokazati snagu u okviru tog procesa. Jedino su bili na našoj strani kada je bila migrantska kriza kada su njih disciplinovali i rekli im da ne mogu više ovako da se ponašaju. Bez Srbije ovaj region ne može da bude kompaktan za Evropu. Mi imamo probleme i u Holandiji i u Nemačkoj i u Francuskoj, a to je zbog budžeta jer stalno nalaze neki novi novac da finansiraju Ukrajinu. Nije logično da se onda ne ide u pravcu proširenja jer nova tržišta nude nove mogućnosti. Ja sam očekivao da će svi u regionu biti disciplinovaniji- rekao je Barac.

Politikolog prof. dr Vladimir Pavićević rekao je da je ovo bila izuzetno pogrešna odluka hrvatskih vlasti i to iz dva razloga.

Informer

Vladimir Pavićević

-Ovo je jedna veoma pogrešna odluka hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova. Jedan razlog se tiče same materije koja je bila povod za ovu odluku. Materija se tiče nacističkih zločina iz Drugog svetskog rata. Jedini primereni pristup je da u pola dana i pola noći da se osude nacistički, fašistički i ustaški zločini iz Drugog svetskog rata. Sve drugo je pogrešno. Kako se iz Austrije niko nije pojavio da kaže da ovo nije dozvoljeno u Crnoj Gori? Drugi razlog tiče se pozicije Hrvatske kao države. Hrvatska se ovako presdstavlja kao destabilizujući akter u regionu. Kada vi kao država zvaničnike druge države proglašavate personama non grata, onda vi sebe predstavljate kao faktor destabilizacije. U Crnoj Gori u vlasti imamo staložene političare koji mirno reaguju na to. Predsednik Skupštine Crne Gore pozvao je Hrvate da dođu u Crnu Goru i istakao da su oni samo osudili zločine iz Drugog svetskog rata, što je jedino ispravno- rekao je Pavićević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: