27.07.2024.

19:43

Foto: Miloš Rafailović

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Politički filozof Dragoljub Kojčić istakao je da Amerika još uvek nije odlučila ni ko će joj biti predsednik i da ne treba prebrzo donositi zaključke.

Informer

Dragoljub Kojčić

-Jedan specijalni savetnik imao je svoj savetnik dve godine. Grenel je bio taj, a onda je bio ambasador, pa čak i specijalni savetnik Trampa. SAD je jedan inertan sistem koji ne zavisi od pojedinca. Pronašao sam na internetu čudnu ideju. Njegov deda se 1957. godine vratio i živeo u Sank Peterburgu. Bila je to provokativna okolnost. Njega su pokušalli da stave u nekakav kontekst gde neće biti naklonjen Srbima. On će mislim jednostavno realizovati signale koje bude dobio od Vašingtona. On upravo sada, kada je neizvesna situacija, nema nikakav razlog da pokazuje pristrasnost, nego da bude državni službenik. Ja ne mislim da od njega bilo šta zavisi, iako su Albanci požurili da kažu da je on njihov čovek jer mrzi Srbe. Ovaj čovek je imao sastanke sa petnaest lidera opozicije u Belorusiji. On je dobio tu nagradu! Viktorija Nuland ušla je u Ukrajinu kada se jasno čuo antiruski glas. Kod nas nije baš takva stvar. Ovde on dolazi u jednu sasvim drugačiju misiju. Americi ne odgovara da ima konfrontacije između Vašingtona i Beograda- rekao je Dragoljub Kojčić.

Stručnjak za bezbednost Ivan Miletić istakao je da je svakom čoveku koji dolazi na novo radno mesto ptrebno oko tri meseca da shvati gde je ko i da sa svima razgovara.

Informer

Ivan Miletić

-Puno toga treba da nauči on sam. Ono što znamo, on nije bio vezan za Balkan. On ne unosi neke predrasude i prethodno znanje. To je dobro. U zadnjih dvadeset godina uvek smo imali ljude koji su ovde već imali razgranatu mrežu prijatelja. Od Miloševića do danas imali smo ljude koji su izgradili svoje karijere time što su bili ovde. Ovo je jedan momenat, a da li ćemo ga iskoristiti, to je na nama- rekao je Miletić.

On je komentarisao i doček Benjamina Netanjahua u Kongresu u Americi. 

-Izrael i Amerika su jedna ogromna simbioza i jedni bez drugih ne mogu da postoje. Veća je verovatnoća da će Netanjahu dobiti više sa Trampovom administracijom nego sa Bajdenovom- rekao je Miletić.

Novinar i ratni reporter Igor Damjanović smatra da će autonomija ovog čoveka, ako bude došao, biti vrlo ograničena.

Informer

Igor Damjanović

-Kada čovek dobija neku novu funkciju, mediji žele da privuku pažnju i daju informacije koje nisu tačne. Ono što možemo da vidmo, to je da je reč o diplomati i profesionalcu koji je završio i vojnu školu. Samo znamo da se nalazio na mestu političkog savetnika u Američkoj ambasadi u vreme Majskog prevrata. On nije imao dodira sa Balkanom, ne poznaje ni naše prilike ni naš jezik. Sigurno je učestvovao u pripremama Majskog prevrata, ali ne znam da li je on bio glavni ili ne. U vreme Donalda Trampa imali smo Ričarda Grenela. Prošle godine se pojavio novi specijalni predstavnik za Balkan Džejms Rubin. On je posetio sve zemlje Balkana sem Srbije i davao je zaista neprihvatljive izjave. Dobro je što SAD više nikada nisu poslale tog čoveka kod nas- rekao je Igor Damjanović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: