29.07.2024.

15:39

Foto: Zoran Sinko

TV

Netanjahu došao u Ameriku sa skrivenim namerama! Nije mu dovoljna samo Gaza, evo šta je krajnji cilj! (VIDEO)

Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve rekao je da su odnosi Amerike i Rusije vrlo nestabilni.

Informer

Slobodan Samardžija

-Ne zna se ko će biti sledeći predsednik SAD. Ono što je bilo za vreme Bajdena nije bilo dobro, ali ja ne bih za to krivio ni samo Bajdena ni samo Rusiju. Svet je krenuo da se menja i ovo su posledice svih tih promena. Ispostavilo se da ujedinjena Evropa ne može da funkcioniše. Da bi moglo, moraš imati nedefinisano stanovništvo. To nije ono što mi imamo u Evropi sa tradicijom i istorijom. Upravo zbog toga je nastao ovaj haos. Na to se još nadovezala tehnologija koja je omogućila da se zemlje Azije uzdignu toliko da mogu da traže svoj deo kolača. SAD  i Rusija danas praktično nemaju odnose. Nema razgovora o tome kako dalje jer je takva situacija. Na to se nadovezao i rat u Ukrajini, ali to je već posledica svega. BRIKS nije nikada pomišljao da postane vojna organizacija, već je zajednica koja želi da obezbedi ravnopravnost u nejednakostima. Cilj je da i najmanja zemlja radi ono što je u njenom interesu. Taj svet bi trebalo da bude daleko pravedniji od ovoga. Rat u Gazi ima mnogo veće odjeke u svetu nego što je imao rat u Vijetnamu. Ovaj rat je već privukao strašno veliku pažnju sveta; mnogo veću nego rat u Ukrajini. Sada više ni jedna zemlja neće moći da kaže: ja sam gazda u svetu. To se više nikada neće desiti. Izrael je američka tvorevina. To mesto je bilo važan punkt za snabdevanje nafte. Amerika je tada mogla da dozvoli sebi takve stvari, ali sada su se stvari promenile. Skoro je Izrael počeo da se otima i Amerikanci su morali da odgovore. Amerika pokušava da nađe varijantu da podržava Izrael, a istovremeno da ga ubedi da ne ratuje- rekao je Samardžija.

Saša Adamović, autor knjige "Efekat Tramp" smatra da se Putin nije našalio kada je rekao da bi više voleo da Bajedn dođe na vlast, a ne Tramp.

Informer

Saša Adamović

-Da li se Putin našalio kada je rekao da bi više voleo da Bajden pobedi? Možda se i nije šalilo. Ako bi pobedila Kamala Haris, nastavio bi se proces propadanja SAD-a. Otvoreno se govori o tome da današnja Amerika mnogo liči na Sovjetski savez u poslednjoj svojoj fazi, pa se čak koristi i termin sovjetska Amerika. Ono što je mnogo važnije, kad je u pitanju rat u Ukrajini, Rusija nema razloga da se sekira oko toga ko dolazi u Belu kuću. Ona ima za cilj da u tom ratu pobedi. Te priče da će Tramp za kratko vereme rešiti taj problem, to je zanimljivo sa propagandne strane, ali suštinski ni to ne zavisi od Trampa. Ono što je najveći problem sa kompletnim Zapadom je to što ta struktura više nema nikakav kredibilitet da bude pregovarač. Toga je svesna Rusija, ali i Kina. Moguće je da će povratak Trampa vratiti makar minimum kredibilliteta. U ovom trenutku je jako teško reći da neće doći do svetskog sukoba i mislim da smo sada mnogo bliži svetskom sukobu nego što smo ikada ranije bili. Tramp ima problem i na drugoj strani. Stvari su se mnogo zakomplikovale kad je počeo sukob u Gazi i on će imati problem da izbegne rat na Bliskom istoku. Kako će zaustaviti Izrael da uvuče Ameriku u rat protiv Irana, što je želja Netanjahua. Atentatom na Trampa želeli su odmah da svale na Iran. Amrička vojska treba da služi kao proksi vojska koja će ratovati za izraelske interese. Ovo je bila izuzetno zanimljiva poseta. Amerika je odmah trebala da uhapsi Netanjahua da bi mu se sudilo za ratne zločine u Gazi. - rekao je Saša Adamović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: