03.08.2024.

09:03

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Hrvati ubijali starce i žene, a danas slave jednu od najvećih tragedija srpskog naroda! U "Oluji" stradalo 65% civila! (VIDEO)

Savo Štrbac, direktor Veritas centra bio je sudija u Zadru do 1990. godine, a nakon toga postao je advokat koji je branio prava Srba u Hrvatskoj.

-Od 1. novembra 1990. sam bio član advokatske komore Hrvatske. 17. avgusta je počeo otpor Srba u Hrvatskoj pežorativno nazvan "balvan revolucija". Pregrađivali su ceste da bi sprečili ulazak policijskih vozila. Ja sam preko tih barikada prelazio skoro godinu dana odlazeći kao advokat da branim Srbe koji su proganjani zbog svoje nacionalne pripadnosti. To je bilo vrlo interesantno. Kad idem od Benkovca prema Zadru najpre vas na granici dočeka kamenje i tu su se sklonili Srbi. Imali su poneki deo uniforme, ali svi su imali naoružanje. Za neke je to još bila neozbiljna situacija i zato su mnogi izgubili ne samo slobodu nego i glavu. Nakon 200 metara ponovo vas čekaju barikade. Kad im kažem da idem na sud, prelazio sam te barikade. Svaki dan sam prelazio i jedne i druge barikade. Pošto sam do nedavno bio sudija, poznavao sam celu strukturu- rekao je Štrbac.

Informer

Savo Štrbac

On je rekao da smo godinama imali bratstvo i jedinstvo, a sada se od jednom rušila cela država.

-Ja sam dakle došao iz Zadra sa šefovima policije. Pričali smo šta se to dešava i kuda to sve vodi. "Slobodna Dalmacija" objavila je naslov: Benkovačku stranu predvodio Savo Štrbac". Najpre istina strada u tim situacijama. Popis žrtava nije još konačan. Nastao je haos sa tim podacima. Mi smo do sad popisali 1903 žrtve, među njima je 65% civila, ali je među njima je tri četvrtine starijih od 60 godina. Bilo je 563 žene. Do sad smo rešili sudbinu 1280 ljudi, a nestalih je 623. Te brojke su dovoljno crne same po sebi. U celom ratu i sa Hrvatske i sa naše strane oko 38% je civilnih žrtava. Ovde je 65% civila. Duplo više nego u celom ratu- rekao je Štrbac.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: