Autor: Informer.rs

08.08.2024.

12:45

Foto: Zoran Sinko

TV

Stipendije za srednjoškolce! Pored ulaganja u naučno-tehnološke parkove, Srbija brine i o mladim ljudima! (VIDEO)

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović ističe da naučno tehnološki parkovi podstiču mlade ljude, ali i otvaraju radna mesta i poboljšavaju ekonomiju.

- Položili smo kamen temeljac za novi naučno tehnološki park u Kruševcu, a tih parkova već ima po gradovima u Srbiji. To su kompanije koje baziraju inovantne ideje iz Srbije, a najveći broj zaposlenih i vlasnika su mladi ljudi. Država ulaže u razvoj, jer se ulaže u mlade ljude. U tehnološkim parkovima radi 4.000 ljudi. Uzeli smo novi kredit za proširenje ovog projekta. Izgrađeni su i regionalni centri, a u njima isto rade mladi ljudi koji dobijaju mentorsku podršku i znanje - rekla je ministarka.

Informer

Prema rečima ministarke Jelene Begović, postoji  fond za mlade talente i stipendije i nagrade za naše najbolje srednjoškolce i doktorante.

- Naša ideja je da okupimo naučnike i da napravimo start ape i kompanije koje će pridonositi ekonomiji. Srbija treba da postane mesto kreacije, a ne da kupujemo nove proizvode u insotranstvu. Imamo fond za mlade talente i dajemo stipendije i nagrade za naše najbolje srednjoškolce. Omogućavamo najboljim doktorantima da se zaposle na fakultetima, ali je moguće i stipendija za usavršavanje - kazala je Jelena Begović.