09.08.2024.

13:15

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Zašto vlast ovo dozvoljava? Javno vređanje predsednika i njegove porodice prešlo sve crvene linije!

Zamenik glavnog urednika Informera Dejan Vukelić rekao je da je mnogo toga skriveno iza medijskog paravana.

Informer

Dejan Vukelić

-Ipak, to nisu mediji, već propagandna mašinerija u interesu određenih grupa. Imamo medijsku imperiju koja je u vlasništvu Šolaka. Postavlja se pitanje da li stranke imaju svoje medije, ili mediji imaju svoje stranke. Šta rade propagandne mašinerije? Vode propagandu! Tu ima precizan scenario kako to funkcioniše. To se koristi sve vreme Vučićeve vlasti, ali je sada kulminiralo. Tamara Skroza je u jednoj life stile emisiji rekla da je noć između 5. i 6. oktobra 2000. trebalo da izgleda drugačije. 6. oktobra bi bilo bolje da smo se probudili bez nekih ljudi. Ona je biranim rečima izrazila žaljenje što vrh tadašnje vlasti nije ubjen te noći. Kada se poziva na istoriju, ona misli na bacanje kralja Aleksandra i kraljice Drage sa balkona. Da podsetim na Srđana Škora. On je rekao da Danila i Aleksandra Vučića treba da zatvore u rudnik i tuširaju ih uranijumom. To je otvorena pretnja smrću predsedniku i njegovom sinu. U tom gostovanju ima ideja da se Ana Brnabić preseli na jalovšte pa da se tamo ozrači. Na kraju oni relativiziraju same pretnje. Sve se to dešava u zemlji u kojoj je premijer ubijen. N1 je otrov. Ljude neće otrovati litijum, otrovaće ih N1. Ovom kampanjom i lažima masovnosti protesta, oni manipulišu ljudma- rekao je Vukelić.

Analitičar medija Ištvan Kaić rekao je da vremenom slika u medijima postaje sve gnusnija, a da vlast to uporno dozvoljava.

Informer

Ištvan Kaić

-Prolazi vreme i vremenom se kreira slika u medijima. Ono što je bilo pre deset godina je ništa u odnosu na ovo dokle je danas došlo. Svaki dan govore za vlast da je mafijaška, poistovećuju je sa kriminalcima. Po mom mišljenu, odavno su pređene crvene linije. Politika ove vlasti je da pušta novinare i medije da pričaju šta god hoće. Ja ne delim to mišljenje. Mi smo previše dozvolili da određeni mediji prave tu atmosferu koja prevazilazi svaku normu. Postaje potpuno normalno što se žali što niko nije stradao 5. oktobra ili da nekoga treba tuširati uranijumom. Niko nije reagovao deset godina i malo po malo podiže se lestvica. Čak i vlast snosi neku vrstu odgovornosti što je sve ovo danas dozvoljeno. Mene fascinira nonšalantnos i opuštenost sa kakvom se sve izgovara. Ta Rada Đurić je kao autorka emisije najodgovornija jer je to pustila. Upadljivo je što se ona od početka do kraja uopšte nije oglašavala. Imaju metod da se stalno zaklanjaju iza sagovornika. Znaš da ti je sagovornik sklon da vređa i preti. Ništa ga ne prekidaš, ne opominješ ga, napravi se od toga prilog. Onda oni kažu da to nisu oni rekli, već njihov sagovornik. To je vrlo licemerno i nije novinarski profesionalno- rekao je Kaić.