12.08.2024.

19:05

Foto: Miloš Rafailović

TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)

Anja Pešić, nekadašnja reprezentativka u odbojci, objasnila je u čemu je drastična razlika između naših reprezentativaca i većine drugih svetskih sportista.

Informer

Anja Pešić

-Mislim da je igranje za svoju zemlju nešto što nas kao naciju izdvaja. Nisam sigurna da bi kod Federera i Nadala videla onakve reakcije. Novak se tresao. On nije mogao da stoji na nogama. To ne može da se isfolira. To je nešto što dolazi iznutra. Jokića zato Amerikanci ne vole i žele da dokažu da on nije najbolji na svetu. On se ne uklapa u njihov sistem Karija. Konstantno postoji neka vrsta foliranja. Kod naših momaka vi to ne vidite. Vidite samo zajedništvo i motiv zato što igraju za svoju reprezentaciju. Svi smo mi u nekom trenutku igrali protiv neke bitne ekipe. Nema to veze sa tim da li su sudije potplaćene. To je neka vrsta poltronstva, želja da se ulaguje velikim ekipama. Oni rade užasnu stvar za sport time što ne dozvoljavaju da bolji pobedi. Mene bi kao Amerikanca bilo sramota da jednu malu Srbiju ne mogu da pobedim bez pomoći sudija- rekla je Anja Pešić.

Ona je komentarisala i negativne ocene koje su pristigle na račun naših košarkaša zbog izbora pesme koju su pevali u kafani nakon osvojene bronze.

-Sportisti moraju da imaju odgovornost, to nije sporno. Tog Jokića milioni klinaca gledaju klinci u celom svetu. Ja ne vidim šta je problem u pesmi koju su pevali u kafani. Znam dosta tih pesama. Uvek ima nešto protiv nas. Ne znam zašto se konstantno diže neka fama da je sve na nacionalnom nivou. Momci pevaju neku pesmu koju oni vole. Svi mi sportisti znam šta treba da pričamo u javnosti. Ne znam zašto se oko ovoga diže fama. Momci su osvojili medalju za svoju zemlju i imaju pravo da proslave kako god hoće i niko nema pravo da gleda da li je to nacionalističko ili ne. Mislim da je to zaista traženje dlake u jajetu- rekla je Anja Pešić.

Nenad Peruničić, bivši reprezentativac u rukometu, osvrnuo se na nekadašnje sportiste i uporedio ih sa današnjim.

Informer

Nenad Peruničić

-Nema sporta koji ja nisam pratio. Majkl Džordan je jedan od najobožavanijih sportista. Federer je promenio tenis. Novak je postao veći od toga. On je sam po sebi brend. Kad pričamo o današnjim generacijama, svako ceni svoje vreme. Današnje generacije dobijaju na tacni nešto za šta smo mi morali da se izborimo. Samo vrhunski sportisti znaju kroz kakvu žrtvu moraju da prođu. Sport je u Srbiji društveni fenomen. Mi smo jedna atipična nacija. Ne znam koja bi zemlja posle svega što je ovaj narod doživeo postala jedna velesila. To je nešto što niko ne može da objasni. Čini mi se da nove generacije nose još veći naboj tog nacionalizma. Moramo taj nacionalni naboj povećati- rekao je Perunović.

On je komentarisao i pesmu koju su naši košarkaši pevali nakon utakmice.

-Svi imaju pravo da vole svoje pesme, svoje generale, svoje nacionaliste. Ovo je pesma koju svi pevamo. Ne vidim zbog čega je ovo osuda, ali dobro... Uvek će se tražiti novi razlog da se diže neka fama- rekao je Perunović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: