14.08.2024.

15:36

Foto: Maša Banđur

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

Borac za prava Srba na KiM Ana Đorjđević objasnila je zašto je neotvaranje mosta toliko važno za naš narod.

Informer

Ana Đorđević

-Potencijalnim otvaranjem tog mosta srpski živalj, koji je i te kako ugrožen, bio bi potpuno uništen. Amerikanci brinu za svoje američke vojnike. To znači da oni hoće da okupatorska čizma bude tu, ali ne zato da bismo zaštitili naš narod. Oni su jedan protektorat i okupator kojima su Albanci besni kerovi upereni protiv Srba. Kurti izjavljuje da most mora da se otvori. Nemojte da nas potcenjujete da smo mi naivni i glupi da ne vidimo da jednim mejlom tog Kurtija može da zaustavi. Njima to nije cilj. Žilavi su, otporni su, jaki su, a Srbija i srpska država doći će na to da se oni mogu oslanjati na našu snagu. Budimo odmereni, usmereni ka miru i stabilnosti, ali nemojmo samo da obeležavamo datume pucanja na srpski živalj. Kao Srpkinja kažem da ne treba da misle da se stvar neće preokrenuti. Doći će geopolitički okret. Tada će svi časni Albanci moći da žive u Srbiji- rekla je Ana Đorđević.

Bivši narodni poslanik Ljubomir Marić istakao je da je su trenutno sve krate u rukama NATO snaga.

Informer

Ljubomir Marić

-Oni imaju apsolutna ovlašćenja da reaguju radi očuvanja mira. Vidimo po prisustvu vojnika KFOR-a da Aljbin Kurti ne menja svoj stav i da je rešen da otvori taj most. Još 1999. godine kako su Srbi bežali i sklanjali se od Albanaca u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu Srbi su odlučili da ostanu. Njima je tog momenta postao fokus Kosovska Mitrovica. Oni su provocirali, tukli Srbe, napadali i tada je došlo do prvih sukoba na mostu. To je bilo potiskivanje Albanaca i nedozvoljavanje da oni pređu na drugu stranu. Mnogo je bilo povređenih Srba, ali Srbi su uspeli da se odbrane. Taj most je postao simbol otpora, ali i sukoba, odnosno etničkog čišćenja. Od tog dana je taj most izgubio značaj infrastrukturnog objekta. Postoje još dva mosta u blizini. Postoji most za pešake i novi most koji spaja magistralni put Raška- Priština. Ima sasvim dovoljno mostova za saobraćaj i za normalno funkcinisanje- rekao je Marić.

Dopisnik Informera Lazar Stević javio se uživo u program i rekao da je za sada situacija na mostu za sada mirna.

Informer

Lazar Stević

-Pojačane su mere koje se nalaze na mostu. Danas su bila prisutna dva automobila sa psima. Prisutan je KFOR naročito zbog najave da će se sutra otvoriti most. Kurti je opet pričao o otvaranju mosta. Za razliku od prošlog puta nije pominjao datum kada bi most mogao biti otvoren. Mi se nadamo da do toga neće doći i da će KFOR ostati dosledan. Mnogo sastanaka, tema i pritisaka je izvršeno na Prištinu. Juče je sa Vjosom Osmani razgovarao i američki ambasador. Aljbin Kurti je rekao da su stigla istraživanja da je most bezbedan za saobraćaj. KFOR je bio rešen da samo putem dijaloga može doći do otvaranja mosta. Možda ne sutra, možda ne prekosutra, ali kraj avgusta je njemu uvek bio mio i drag da napravi neki haos- rekao je Stević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: