• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.08.2024

11:26

'Kurti, nisi nas sve proterao, ima nas još', 'Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most' - Počeo miran protest Srba u Severnoj Mitrovici (VIDEO)

informer.rs

Politika

'Kurti, nisi nas sve proterao, ima nas još', 'Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most' - Počeo miran protest Srba u Severnoj Mitrovici (VIDEO)

Podeli vest

Hiljade građana okupilo se danas na Trgu Braće Milić u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.

Skup je počeo u 11 časova na Trgu Braće Milić koji se nalazi u blizini mosta na Ibru. Među okupljenima su i predsednici privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Zvečana - Ivan Zaporožac, Srđan Vulović i Ivan Todosijević.

Okupljeni nose transparente "Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni", "Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju", ''Tražimo da nas Kfor zaštiti'', ''Kurti nisi nas sve proterao, ima nas još'', ''Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu'', ''Kurti, ne gasi srpske institucije, nego formiraj ZSO'', ''Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most'' ...

Foto: informer.rs

 

Pored okupljenih građana, skup nadgledaju i pripadnici takozvane kosovske policije, kao i Kfor. 

Na protestu obratio se nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić koji je ocenio da je na srpski narod poslednje dve godine započeta besomučna agresija i otimačina na severu Kosova. 

- Od tada je krenula serija akcija u kojoj će Srbi izgubiti sve uslove da opstanu ilil da se stvore svi uslovi da odu. Sve aktivnosti vlade Aljbina Kurtija usmerene su ka etničkom čišćenju Srba - izjavio je Kabašić.

On je ocenio da se danas ponavlja situacija iz 1999. godine kada su se Srbi sabrali zato što tadašnja država nije bila spremna da im pomogne zbog čega su sami počeli da se samoorganizuju. 

- Morali smo da se samorganizujemo da bismo opstali i uspeli smo. Most je tada sačuvao zapravo multietničnost na Kosovu. Jer ovaj grad i ovaj most su imali tu sreću da je na njemu prestalo etničko čićenje Srba koje je trajalo 1999. i 2000. godine. Za Srbe je ovaj most – simbol opstanka - naglasio je Kabašić.

Foto: informer.rs

 

 

On je pozvao na jedinstvo Srba na Kosovu, posebno na severu.

Kabašić je rekao da je do danas zabeleženo 126 ozbiljnih sukoba i upada na mostu sa ljudskim žrtvama, mnogo povređenih. 

- Toliko puta su Unmik snage i Kfor reagovale da spreče upad i okupaciju severa. Inicijatvu su otvorili oni koji su okupirali opštinu tvrdeći da je to želja svih građana Mitrovice - istakao je Kabašić.

- Mi smo pod agresijom zato što smo srpski narod, ne bi li napustili Kosovo. Mi treba da stanemo na loptu, da prekinemo sa samosažaljenjem i očekivanjem da će neko drugi umesto nas da dođe ovde i da uradi nešto. Neće - dodao je on.

Oslonjeni smo na sebe, poručio je sudija. 

- Što se tiče Svečlje, mi smo njemu svi isti - poručio je Kabašić.

Profesor istorije sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Severnoj Mitrovici Luka Jovanović izjavio je da je gledati kako Srbima na Kosovu već godinama otimaju crkve i manastire, zabranjuju i ukidaju pravo na rad i slobodnu kretanja, uskraćuju pravo na život.

- Otimaju naša imanja u Leposaviću i Zubinom Potoku i pričaju da su im preci ostavili Gazivode. A, najteže je kako nam ubijaju i hapse braću. Istorija nas nikada nije prevarila, kada je tiranija ovakva, to je znak da joj je kraj - poručio je Jovanović.

On je dodao da bi otvaranje glavnog mosta na Ibru pomerilo granicu srpskog jedinstva i istorije. 

- Kako ćemo sutra da pogledamo u oči deci Jelene Tučev ili unucima Borivoja Spasojevića koji su mučki ubijeni kada su Albanci pokušali da etnički očiste Kosovsku Mitrovicu. Zato ne smemo da ćutimo i da očekujemo da će neko drugi da reši naše probleme. Ako danas i narednih dana budemo ćutali sutra će da nam uđu u škole, okupiraju crkve i manastire, u bolnice da nam uđu. Što je najgore, naša deca sutra neće znati ni ko su, ni šta su ni odakle su. I samo zato, ali i zbog onih ljudih koji su pre 20 godina stali zbog naših očeva i braće, i odbranili ovaj grad da mi danas možemo da stoji i da učinimo isto kao oni da bi naša deca mogla da se igraju ovim ulicama kao mi - naglasio je Jovanović.

 

Jovanović se osvrnuo na istorijiske činjenice i poručio da protest i poruke sa njega nisu pozivi na rat, nego na mir. 

- Ovo nije poziv na rat. Ovo je poziv na mir, na razgovor, suživot i dogovor. Nismo mi ti koji su ikada pozivali na rat. Kurti i Svečlja pozivaju na rat zato što se plaše mira sa srpskim narodom. U tom miru Kosovska Mitrovica je grad sa najviše dece, sa najviše studenata. U tom miru Kosovska Mitrovica je grad za sve i za takvu Mitrovicu se mi borimo - zaključio je Jovanović.

Direktor Pošte na KiM Ivan Milojević poručio je da dolazi iz policijske stanice gde je upravo završeno saslušanje posle teškog jučerašnjeg dana. 

- Zatvorili su Pošte na severu, a očekujem da to urade i na jugu. Od njih samo zatvaranje očekujemo, najsrećniji bi bili kad bi sami sebe zatvorili. Ali mi to ne možemo da uradimo zbog sebe i svojih potomaka. Hoće da otvore most. Ja kao direktor Pošte vidim da je jedini način da zajedno stanemo i suprotstavimo im se. Znam šta ću ja da uradim i mnogi od vas ako Kurti otvori most. Staću mirno i demokratski i leći ću na asfalt, pa neka nas uhapse. Otvaranjem mosta, čeka nas samo dalji progon. Kad su doneli mere da zaustave dinar, imali smo redovnu liniju iz Gračanice do Goraždeva i u kombiju je bio novac za Srbe i Albance. Uhapsili su dva radnika, istraumirali našu koleginicu. Znate li koji je član za koji ih terete? Pranje para, iako je novac legalno ušao u zemlju. I mene optužuju, rekao sam da sam preuzeo ličnu odgovornost za sve, stojim ispred svojih zaposlenih. Ako treba nekoga da terete, neka terete mene, mogu ići i u zatvor ako treba - kazao je Milojević.

Novinarka "Jedinstva" Rada Komazec poručila je da "kada ste na strani istine i pravde, nemate čega da se plašite".

Na stranicama Jedinstva je ispisana istorija Kosova koju niko ne može izbirsati, poručila je ona i podsetila da je taj list isteran iz Prištine 1999. godine, a kompletna imovina uzurpirana.

- Uzalud su bila naša pisanja međunarodnim organizacijama, nailazimo samo na zid ćutanja - podsetila je Komazec.

Nakon što su našli utočište, prognani su, kako kaže, i iz zgrade u Mitrovici.

- Održavali smo uzalud sastanke sa Kforom, sa Unmikom, samo su slegali ramenima - rekla je Komazec. 

Mi smo ovde autohtoni i svoji i pružamo ruku Albancima da živimo u miru, dodala je ona. 

Ona je poručila da nema prava da ćuti zbog svih onih novinara koji su stradali i napadnuti na Kosovu.

- Sada hoće da otvore most na kome se desilo hiljade etničkih napada - istakla je Komazec.

U sećanju Srba je i 13. februar 2000. godine, kada je više od 40.000 Albanaca iz južne Mitrovice pod nekakvim nazivom marš mira htelo da zauzme i upadne u severni, srpski deo, podsetila je i dodala da je francuski Kfor sprečio taj upad. 

- Molimo vlast u Prištini da preispitaju svoje odluke, jer znamo da su oni naložili nelegalnim odbornicima u skupštini opštine Severna Mitrovica da donesu takvu odluku. Molim i međunarodnu zajednicu da zaustave pakleni plan Prištine - poručila je Komazec, ocenjujući da je u pitanju stara taktika ne bi li se Srbi sami iselili.

Penzionerka Dušanka Vlahović poručila je u ime penzionera da među njima vlada strah i nemoć. 

- Zatvorili su pošte, ukinuli dinar i time smo i mi zatvoreni ovde. Moramo da idemo u Rašku da podignemo penzije. Niko nas ne pita koliki su nam troškovi. Brinemo za budućnost naših porodica. Otvaranjem mosta strah bi se samo povećao. Ako Kfor i međunarodna zajednica otvore most, onda su dali dozvolu za etničko čišćenje. Svi se sećamo šta se događalo na mostu. To bi posle ukidanja dinara, bio poslednji udarac za sve Srbe. Apelujem na jedinstvo kako bismo prebrodili ove teške dane - rekla je Vlahović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika Britanija juri ka građanskom ratu! London za nerede krivi Ilona Maska?!
Live TV

Velika Britanija juri ka građanskom ratu! London za nerede krivi Ilona Maska?!

Sukob između američkog multimilijardera Elona Maska i britanskog premijera Sira Keira Starmera se nastavlja. Svađa je izbila nakon što je najbogatiji čovek na svetu, komentarišući nerede koji su zahvatili zemlju, utvrdio da Velika Britanija ide prema građanskom ratu. O tome u Info jutru govorio je gost Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment.

07.08.2024

12:36

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir! (VIDEO)
Live TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir! (VIDEO)

Izraelski borbeni avioni probili su vazdušni prostor iznad Bejruta. Stiže odgovor Libana. Ruska vojska oslobodila je Timofejevku. Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebili kasatne bombe dugog dometa američke proizvodnje. Svet je u iščekivanju. Pitanje je trenutka kada će Iran napasti Izraelu. Teheran poručuje da ne želi eskalaciju, ali mora da kazni Izrael. Kamala Haris zvanično je postala kandidatkinja za predsednicu SAD-a. Na sve ove i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika".

06.08.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Dominira i ćuti
Olimpijske igre

Dominira i ćuti

Nikola Jokić (29) juče je još jednom dokazao da mu nema ravnog i da debata da li je u ovom trenutku najbolji košarkaš na svetu zapravo i ne postoji.

07.08.2024

07:20

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac
Olimpijske igre

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac

Đovani Gvideti (51) od sinoć više nije selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. Nakon poraza od Italije u četvrtfinalu Olimpijskih igara rezultatom 3:0 izjavio je da je njegov ugovor istekao i da misli da se više neće vraćati na klupu jedne od najjačih generacija u istoriji naše odbojke.

07.08.2024

08:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija