27.08.2024.

16:19

Foto: Foto: Tanja Andrić

TV

Ovo je najjače američko oružje! Nije nuklearka, nije mornarica! U pitanju je nešto mnogo sitnije i mnogo opasnije! (VIDEO)

Ekonomista prof. dr Ivan Pajović rekao je da je dolar bez i kakve sumnje najjače oružje Amerike.

Informer

Ivan Pajović

-Ono što se dolarom može postići je nesrazmerno upotrebi nuklearnog oružja. Dolar nije rezervna valuta, to je svetski novac. Govori se da novac ima pet funkcija, a peta funkcija je rezervni novac. Pet valuta: dolar, evro, engleska funta, švajcarski franak i jen! Ipak, svetski novac je dolar i to je gospodareća valuta u svetu. Kako mi na njega možemo da gledamo kao na oružje. Ako neko ima ekskluzivno pravo da ga štampa, on može da kupi i vlade takozvanih suverenih država. Onda dolazimo na teren zarobljavanja države. Zarobljavaju se državne institucije preko novca. Pored toga možete da kupujete sve šta hoćete. Novac počiva na poverenju. Danas kad biste otišli u prodavnicu, niko vam ne bi uzeo novčanice iz Kraljevine Jugoslavije. Iza ovako nečega stoji hegemon i ceo svet mora to da trpi. Tim naštampanim papirićima mogu se kupovati resursi, mogu se kupiti radnici. Kako onda to nije oružje. Glavna suština je u tome ko je njima dao vlast da tako nešto rade. Postoje dve vrste dolara, za unutrašnju upotrebu i oni koji idu preko granice. Te dve grupe se nikada ne mešaju. Tako su oni zaštićeni od svoje sopstvene inflacije. Pitanje o kom se danas često govori, da li će dolar propasti, zavisi od toga na kojoj se površini disperbuje. Ako je to ceo svet, potrebno je vreme da delo izađe na videlo- rekao je Ivan Pajović.

Filozof prof dr Boris Bratina rekao je da su sve teorije o novcu pokušavale da racionalizuju njegovu ulogu.

Informer

Boris Bratina

-Jedna od najvažnijih hrišćanskih sekti učestvovala je u razvoju dolara. Radilo se o tome da što manje trošite i što više stičete. U savremenosti sve to nestaje i svodi se na temeljnu misao pragmatizma. Po filozofiji pragmatizma gleda se isključivo ono što je korisno. Pragmatistička teorija istine sastoji se u tome da ono što je istina, to je korisno. Kada je nešto korisno, postavlja se pitanje kome je korisno. Svi stanovnici sveta trebalo bi da budu pragmatisti! Sve što vi znamo o moralu zapadne kulture, mi u savremenosti imamo potpuno negirano. Ta teorija istine je pogrešna. Ono što je nekom čoveku korisno, ne mora biti drugog. Subjekti korisnog su u ovom trenutku SAD. Svi ispovedaju pragmatizam, od svakog pojedinačnog subjekta do cele države i njenog vrha. Malobrojni su oni koji zapravo slede svoju korist. Ljudi često rade u korist svoje štete ili ne znaju šta je njima korisno. Šta ako cela skala pukne i taj novac zapravo postanu papirići. Pragmatistički način razmišljanja i čitava ta priča više nije filozofija. Novac jeste glavni u igri, ali ne treba zanemariti i ovo ostalo- rekao je Boris Bratina.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: