• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.07.2024

18:00

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Podeli vest

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović objasnio je kako su nastale sve države koje su kao Libija.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Darko Obradović i Nikola Šainović

-Kolonijalne sile su povukle linije na karti. U Libiji ne postoji jedan narod, već velika plemena. Ti plemenski sukobi obeležavale su sve zemlje Bliskog istoka. Svim tim zemljama vladali su diktarorski režimi. Ipak, Gadafi je kopirao delegatski sistem. On je imao nacionalne kongrese. Socijalno je tačno da je on davao velika sredstva za svoje građane. Oni su imali neviđene beneficije. Većina tog naroda su bili beduini, a on im je napravio kuće. Jedan od njegovih najvećih poduhvata je dovođenje vode iz Nila. To je tunel za tok vode kroz koji može kamion da prođe. Cilj je bio da se vrati nekadašnji izgled pre nego što je postala pustinja. To je uspeo, ali nije promenio svoj sistem vlade. Ponekog pukovnika je smenjivao i držao gvozdenu pesnicu. Što se tiče zapada, govorilo se o rušenju dolara. To nije istina, nije to taj odnos snaga. Gadafijeva služba priznala je da je podmetnula ekploziv British airwaysa. Gadafi je platio milijardu i ta priča je zatvorena. On je imao ideju da pravi neki savez država protiv Amerike. To je nudio i nama, nudio je i Miloševiću. Nismo ušli tada u tu priču. Bila je borba za to ko će kontrolisati libijsku naftu- rekao jeŠainović.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu rakao je da su one države koje su tražile bombardovanje Libije htele su da se Gadafi skloni. To nije Amerika, već su to libijske komšije.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Darko Obradović

-Prvo treba biti precizan: doneta je svetska odluka da Gadafi mora da ode sa vlasti. O njemu se i dalje pišu knjige i analizira se. S jedne strane,  Gadafi je taj koji je investirao resurse od južne Azije, preko Afrike, pa sve do Južne Amerike. Komuniste je podržavao u Japanu. Podržavao je i zaklete katolike u Irskoj. On je tvorac koncepta džamahirije. Moramo da shvatimo da od 2010 do 2011. gori Egipat, Tunis, Mroko, Sudan, Čad i Libija. Egipat je imao muka, ali i oni su konsolidovani. U Libiji je bilo najvše unutrašnjih protivurečnosti. Problem u Libiji je u tome što ima mnogo organizacija koje nisu objedinjene. Religija ne znači mnogo za njih. Zašto je Gadafi ubijen? Samo zato što nije hteo da prihvati ni jedan azil. On nije hteo da se evakuiše. On je bio fanatik koji je umro za svoje ideje. One sekunde kada se priznala tranziciona vlast u Libiji, oni su te sekunde imali problem. Svi koji su bili protiv Gadafija ulaze u međusobni sukob. U svakom slučaju, treba realno sagledavati događaje. Da je došlo do mirne tranzicije, Gadafi bi bio živ i moguće je da bi čak pobedio na sledećim izborima- rekao je Obradović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)
Društvo

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)

Građani će do kraja godine moći da vide prve konture hala u kojima će biti organizovana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027. u Beogradu, rekao je v.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, a direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin najavio je da se očekuje da u oktobru dobijemo i zastavu Ekspa, kada će početi pozivanje zemalja da učestvuju na izložbi.

07.07.2024

10:27

Hronika

Sport

Planeta

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!
ODLUČUJUĆI MOMENAT

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!

Nakon velike pobede desničarske stranke Marin Le Pen u prvom krugu prošle nedelje, gde je svaki treći glasač podržao Nacionalno okupljanje (RN), mnogi u Francuskoj i Evropi ostali su zapanjeni. Ankete pokazuju, međutim, da se trka zaoštrila poslednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine.

07.07.2024

10:30

Horor! Rusija hitno reagovala na stravične vesti iz Amerike! Mediji iz SAD se tek sada setili da objave ovo?!
DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO

Horor! Rusija hitno reagovala na stravične vesti iz Amerike! Mediji iz SAD se tek sada setili da objave ovo?!

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, komentarišući informacije američkih medija o zločinu koji su prokijivski borci počinili nad ranjenim ruskim ratnim zarobljenikom, izjavila je da je smešno gledati kako zapadni mediji glume da nisu znali za zverstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) protiv civila Donbasa i ruskih vojnika, iako je Moskva više puta dostavljala odgovarajuće dokaze za to.

07.07.2024

09:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama
Horoskop

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama

Na nebu su retrogradni Saturn i Neptun u Ribama, tako da se vraćamo u prošlost, a Mars u Biku putuje ka Uranu, tako da je pred nama izazovna astrološka nedelja u kojoj nećemo imati racionalnu predstavu šta je prava odluka. Razočarenja i suočavanje sa realnošću biće propratne manifestacije Neptuna i Saturna u Ribama, a ujedno smo na kraju jednog životnog ciklusa. Venera 11. jula ulazi u Lava i donosi emotivni obrt za Lavove, Strelčeve i Ovnove.

07.07.2024

06:40

Džet set

Srbija