28.08.2024.

16:13

Foto: Tanja Andric

TV

Evo kakve će ugovore potpisati Vučić i Makron! Dvodnevna poseta lidera Francuske je od ogromnog značaja za Srbiju! (VIDEO)

Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka u prvi plan je stavio pitanje političkog odnosa dve zemlje i nešto što ima veze sa jačanjem vojske Srbije.

Informer

Milan Petričković

-Tu mislim na ugovoreni posao koji je prilično visokih cifara. Francuska je takođe članica G7. On je ozbiljan političar i ne treba prenebregnuti reakcije u svetu, ali i u regionu. Hrvatska nekada otvoreno govori o suprotstavljenosti prema Srbiji. Videli smo neke ishitrene reakcije Hrvatske i nije im to naročito išlo u prilog. S druge strane imamo enormno naoružavanje te paravojne formacije. Zapad pokušava da gradi vojsku lažne države. Iz mog ugla viđeno, taj strateški odnos između Srbije i Fracuske izuzetno je važan. Francuska je priznala lažnu državu, ali to ne znači da zajednički interes ne može da stvori prijatelje u politici. Najava otvaranja mosta na Ibru, zatvaranje pošte i uništavanje monetarnog sistema... Razgovori na tu temu i izgradnja dobrih odnosa je nešto što može da bude plodotvorno u budućnosti. Ne treba ni jedan od ovih elemenata predimenzionirati, ali svaki od njih ima budućnost i u paketu je vrlo značajno za budućnost. Da bismo imali stabilnu ekonomiju, jačanje odbrambenih mogućnosti Srbije je osnovno- rekao je Petričković.

Zoran Spasić iz Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku rekao je da je poseta Makrona od izuzetne važnosti i da će razgovor između njega i Vučića imati ogroman značaj.

Informer

Zoran Spasić

-Ovo je jasna potvrda da zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića mi imamo veliko poštovanje. Imali smo posetu Šolca, a pre toga posetu Si Đipinga. Biće razgovora o jačanju ekonomske saradnje, o KiM, o nuklearnoj saradnji, o našem putu ka EU, ali i o kupovini rafala. Biće potpisan sporazum sa francuskom elektrokompanijom. Kada govorimo o nuklearnoj energiji, Francuska je najjača nuklearna sila u Evropi. Da bismo rešili problem električne energije, potrebna je nuklearna elektrana. Zamislite kakvu ekonomsku moć imamo kada kupujemo nove rafale. Hrvatska je kupovala second hend. Francuska je ekonomski jaka, a zauzima treće mesto u svetu po broju diplomatskih predstavništva, odmah nakon Amerike i Kine. Videli smo izuzetno delovanje premijera Vučevića. Impresivni rezultati! Mi smo u ovom trenutku ključno diplomatsko čvorište u regionu. Koji svetski lideri su posetili našu zemlju u poslednjih nekoliko meseci? To je deo strategije predsednika Vučića, da održavamo prijateljske veze sa celim svetom- rekao je Spasić.

Stanislav Sretenović sa Instituta za noviju istoriju istakao je zbog čega je važna poseta predsednika Makrona Srbiji.

Informer

Stanislav Sretenović

-Ona predstavlja uzdizanje odnosa između Francuske i Srbije. Ovo je druga poseta predsednika Makrona Srbiji. Ona se nalazi u kontinuitetu čestih poseta dva predsednika u Parizu i Evropi. Ona govori o uspehu srpske diplomatije posebno u domenu da je ona uspela da iskonstruiše lično prijateljstvo dva predsednika. Oni su lični prijatelji i to doprinosi jačanju međudržavnih odnosa. Francusko-srpske kulturne veze su izuzetno značajne. Makron posećuje Novi Sad, a on je skoro bio evropska prestonica kulture. To je dinamičan srpski grad koji ima šta da ponudi i što se tiče evropske, i što se tiče srpske kulturne baštine. Važna je poseta Makrona Matice srpske. Što se tiče ekonomije, u ekonomiji je važno da kažemo da je ova uzlazna putanja dobra. Za pet godina Francuska je investirala u Srbiju više od milijardu i trista miliona. U pet godina to nije loš rezultat. Došli smo do 12.000 zaposlenih i tu vidimo uzlaznu putanju. Nešto je drugačija situacija sa robnom razmenom. Ona ne teče onako kako bi mogla da teče. Sa dolaskom predsednika uvek dolaze ugovori, potpisuju se konkretni poslovi, francuska i srpska preduzeća neće samo da sarađuju u velikim projektima, nego se silazi i na srednja i mala preduzeća. Konkretno, govoriće se o kupovini rafala. Ako jedan rafal košta oko 100 miliona evra, onda bi Srbija kupila oko 25 rafala. Drugo pitanje je da li su oni potrebni Srbiji u ovom trenutku.- rekao je Sretenović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: