• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

27.08.2024

22:15

Francuska demokratija na delu! Makron ne da pobedniku izbora da formira vladu! Šta je rešenje, ulica ili novo glasanje?!?!

EPA

Vesti

Francuska demokratija na delu! Makron ne da pobedniku izbora da formira vladu! Šta je rešenje, ulica ili novo glasanje?!?!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da dopusti levici, koja je odnela najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u julu, da formira vladu! Makron je, kako je saopšteno nakon prvog kruga konsultacija u Jelisejskoj palati, odlučio je da odbaci opciju da vladu formira pobednik izbora - Novi narodni front (NNF), u ime "institucionalne stabilnosti"?!

Levičarska koalicija NNF osvojila je 188 mesta u parlamentu sa ukupno 577 poslanika. Makronova koalicija pretrpela je poraz, dobivši samo 161 mesto, dok je na trećem mestu završila Marin le Pen sa svojim Nacionalnim okupljanjem, koje je osvojilo 142 poslanika. Budući da nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu, u toku su pregovori o mogućim postizbornim koalicijama ili manjinskoj vladi.

Kako je iz Jelisejske palate saopšteno, Makron je prošlog petka razgovarao sa predstavnicima partija zastupljenih u parlamentu, kao i predsedavajućim dva doma francuskog parlamenta s ciljem da se postigne saglasnost o imenovanju novog premijera.

- Na kraju konsultacija, predsednik republike je utvrdio da bi vladu baziranu isključivo na programu i partijama, koje predlaže savez sa najvećim brojem poslanika - Novi narodni front, odmah cenzurisale strane svih drugih grupa zastupljenih u skupštini. Takva vlada bi odmah imala protiv sebe većinu od više od 350 poslanika, što bi je faktički sprečilo da deluje - navedeno je u saopštenju Makronovog kabineta.

Kako je dodato, Socijalistička partija, Zeleni i Komunistička partija još nisu ponudili načine za saradnju sa drugim političkim snagama.

S druge strane, socijalisti i zeleni odlučili su da ne nastave pregovore sa Makronom oko formiranja nove vlade i umesto toga pozvali su svoje pristalice na mirne proteste.

- Nećemo nastaviti ove lažne konsultacije sa predsednikom, koji ionako ne sluša i koji je opsednut kontrolom. On ne traži rešenje, već pokušava da opstruiše - izjavila je predsednica stranke Zeleni Marin Tondelijer.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For rekao je da se neće upuštati u pregovore, koje je nazvao "parodijom na demokratiju".

Oštra reakcija francuskih centrista ukazuje da Makron neće moći lako da pomiri partije umerene desnice, centra i levice, čiji su mu glasovi potrebni za formiranje „stabilne i široke" većine - pogotovo zato što je ekonomski program NFP-a fundamentalno nepomirljiv sa njegovim reformama, poput pomeranja starosne granice za odlazak u penziju koja je prošle godine izazvala široko nezadovoljstvo u francuskoj javnosti.

Konsultacije o formiranju nove francuske vlade zvanično su počele u ponedeljak, a na narednih nekoliko dana će pokazati da li Makron ima nekog „keca u rukavu" ili će francuska vlada do daljnjeg funkcionisati u tehničkom mandatu.

Dakle, nova vlada u Parizu se ne nazire ni u obrisima.  Šta je rešenje, ulica ili novi izbori?!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija