• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.08.2024

10:25

Dramatični scenario na Makronovom stolu, ako ne prihvati čeka ga teško poniženje!

EPA

Vesti

Dramatični scenario na Makronovom stolu, ako ne prihvati čeka ga teško poniženje!

Podeli vest

Čelnici krajne levičarske partije Nepokorena Francuska najavlili su da će francuskom parlamentu podneti zahtev za opoziv predsednika države Emanuela Makrona ukoliko on ne imenuje Lusi Kaste iz te stranke za premijerku.


Nepokorena Francuska je u tekstu objavljenom u francuskom nedeljniku Tribun dimanš optužila je Makrona za "institucionalni udar protiv demokratije" jer je odbio da prihvati rezultate parlamentarnih izbora održanih u julu.

U tekstu stranka ističe da Makron "mora da zna da će sva ustavna sredstva biti upotrebljena da bi se on svrgnuo sa funkcije" i ocenjuje da francuski predsednik želi da imenuje premijera "ne uzimajući u obzir rezultat poslednjih parlamentarnih izbora, koje je izgubio nakon poraza na evropskim izborima". 

Nepokorena Francuska navodi da bi to bila "odluka bez presedana u svetu parlamentarnih sistema i u sistemu predstavničke demokratije".

"Ovakva odluka šefa države može se kvalifikovati kao institucionalni udar protiv demokratije, međutim postoje načini na koji parlament može zaustaviti ozloglašenu nedemokratsku zloupotrebu vlasti. Uzrok zloupotrebe položaja mora biti identifikovan i kažnjen - to je sam predsednik Republike", navode iz stranke. 

Preciziraju da je sredstvo da se to učini član 68. Ustava, koji definiše uslove za opoziv šefa države. 
To se, objašnjavaju, može učiniti u slučaju kršenja njegovih dužnosti koje su očigledno nespojive sa vršenjem njegovog mandata, o čemu odlučuje skupština.

U ovom slučaju, navodi Nepokorena Francuska, odbijanje poštovanja izbornih rezultata i odluka o njihovom ignorisanju predstavljaju kršenje osnovnih uslova predsedničkog mandata, jer zahtevaju da šef države bude garant poštovanja demokratije i organizacionih pravila u Francuskoj.

U tekstu se navodi da je procedura za opoziv predsednika jednostavna - mora se sačiniti predlog i prvo dostaviti kancelariji skupštine, gde levičarska koalicija Novi narodni front ima većinu. Kancelarija bi, dodaje se, stoga mogla da ga prihvati pre nego što ga prosledi pravnom odboru, gde su stranke koje podržavaju predsednika u manjini. 

Navodi se da bi tekst nakon toga trebalo da bude uvršten u dnevni red plenuma i da se stavi na glasanje pred sve poslanike i najverovatnije bi bio usvojen, jer manje od trećine poslanika u skupštini podržava Makrona.

Nepokorena Francuska ocenjuje da bi predlog bi "poslao signal demokratskog otpora" i pokazao da predsednik Republike u Francuskoj "nije monarh sa suspenzivnim pravom veta na rezultat demokratskog glasanja". 

Makron je 23. jula odbacio mogućnost imenovanja kandidatkinje kolaicije Novi narodni front Lusi Kaste za premijerku, rekavši da ona neće moći da dobije dovoljnu podršku u parlamentu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nemci besni, NATO je pomogao u rušenju ključne energetske infrastrukture za Berlin! Francuzi hoće da napuste Alijansu!
Frka tek sledi

Nemci besni, NATO je pomogao u rušenju ključne energetske infrastrukture za Berlin! Francuzi hoće da napuste Alijansu!

Francuska i Nemačka su na nogama zbog otkrića da Ukrajina stoji iza miniranja "Severnog toka", a zbog umešanosti administracije Zelenskog u teroristički napad Kijev rizikuje da izgubi podršku Pariza i Berlina. U problemu je i NATO jer su dve članice Alijanse, Poljska i SAD, pomogle ukrajinskim specijalcima da izvrše napad i unište kritičnu energetsku infrastrukturu za Nemačku, koja je takođe članica NATO!

19.08.2024

16:53

sledeća vest

Vesti

Srbi su uvek bili jaki onoliko koliko su jedinstveni! Milićević sa Zogovićem i Kneževićem o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori (FOTO)
Politika

Srbi su uvek bili jaki onoliko koliko su jedinstveni! Milićević sa Zogovićem i Kneževićem o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori (FOTO)

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se u Podgorici sa Milunom Zogovićem, potredsednikom Vlade Crne Gore za infrastukturu i lokalni razvoj, kao i sa Milanom Kneževićem, predsednikom Demokratske narodne partije, koji je i poslanik u Skupštini Crne Gore.

20.08.2024

11:52

TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?
Live TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?

Ruski marinci zarobili ukrajinske diverzante. Indijski premijer Modi posetiće Ukrajinu. Putin u poseti Azerbedžanu. Južna Koreja i SAD počele zajedničke vojne vežbe nuklearnog napada na Severnu Koreju. Hamas preuzeo odgovornost za bombaški napad u Tel Avivu. U emisji "Rat uživo" na ovu temu govorili su sociolog Ilija Kajtez i pilot pukovnik u penziji Milorad Đošić. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o prvom naoružanju Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

19.08.2024

21:45

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)
Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija