• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.08.2024

19:38

Makron hitno zvao iranskog predsednika, od njega traži samo jedno!

Reuters/EPA

Vesti

Makron hitno zvao iranskog predsednika, od njega traži samo jedno!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas iranskog kolegu Masuda Pezeškijana da učini sve što je u njegovoj moći da izbegne eskalaciju u regionu i poručio da ciklus odmazde mora da prestane.

Makron je u telefonskom razgovoru sa Pezeškinaom rekao da Iran mora da pozove ''destabilizatore koje podržava“ da pokažu krajnju uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija tenzija na Bliskom istoku, saopštila je Jelisejska palata, prenosi Rojters.

Iranska agencija Irna prenela je da je Pezeškijan napomenuo da Teheran zadržava pravo da odgovori na agresiju i ugrožavanje bezbednosti Irana.

On je takođe kritikovao ''pasivno ponašanje'' SAD i drugih zapadnih zemalja nakon napada Izraela na iransku ambasadu u Damasku i ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

Pezeškijan navodi i da je Iran uvek igrao ulogu u uspostavljanju mira i bezbednosti u regionu, ali da Izrael ''svojim zločinačkim i terorističkim akcijama'' protiv Palestinaca pokušava da ''izazove požar'' na Bliskom istoku.

Pozvao je Zapad da dokaže da teži miru u regionu tako što će povući podršku Izraelu i zaustaviti napade na Gazu.

Tenzije su porasle na Bliskom istoku nakon ubistva lidera palestinske grupe Hamas Ismaila Hanije u Teheranu i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Libana.
Iran, Hamas i Hezbolah su obećali odmazdu protiv Izraela, kog krive za atentate.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija