• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

18.08.2024

15:20

Na njen grob nikada neće biti položeno cveće: Vesna sahranjena u koferu, makroi telo sakrili u šumi

emitphoto

Vesti

Na njen grob nikada neće biti položeno cveće: Vesna sahranjena u koferu, makroi telo sakrili u šumi

Podeli vest

Nišlija Aleksandar Mirčić osuđen je u Višem sudu u Nišu na deset i po godina zatvora zbog dve otmice u saizvršilaštvu i jednu otmicu sa smtnim ishodom počinjenih pre 22 godine u Francuskoj. Presuda je doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu koju je potvrdio Viši sud pa je odluka postala pravnosnažna.

On se teretio za surovo zlostavljanje triju žena koje je sa svojim saučesnicima prinudio na prostituciju, te stravičnu torturu prema žrtvama zbog čega je jedna umrla.

Mirčić je zbog istih dela u Francuskoj 17. februara 2012. godine osuđen na 30 godina zatvora ali mu je suđeno u odsustvu jer je pobegao u Srbiju. 

Njegov saučesnik Bojan Nikolić nije bio te sreće, pa se pojavio pred licem francuske pravde i osuđen je na istovetnu kaznu. Njihov saučesnik Zoran Ranđelović izmakao je pravdi jer je preminuo pre nego što su makroi razotkriveni.

Podsetimo, Nikolić i Mirčić su u Francuskoj optuženi da su od 2000.  do 2002. godine vodili  složenu mrežu prostitucije u Parizu, Nici i Tuluzu. Ukrajinsku državljanku Olgu Sergijenko koju su u bivšoj Jugoslaviji kupili za 5.000 evra,  prisilno su odveli u Pariz da bi se bavila prostitucijom.

Foto: Ilustracija

 

Kako su navele francuske vlasti, ona je odbila da ide na trotoar, pa joj je da bi je na to naterao, jedan od makroa sekriom odsekao zglob malog prsta desne ruke.

Mramer Kadija je posvedočila da su je udarali čekićem i zabijali eksere pod nokte da bi je naterali na poslušnost. Srpkinju Vesnu Radovanović optuženi Bojan Nikolić je sumnjajući da ih je odala policiji zbog čega su tri člana njihove mreže uhapšena, šamarao i udarao po glavi. Usled pesničenja ona je udarila glavom u deo nameštaja i preminula.

Nikolić je njeno telo stavio u kofer i sa Mirčićem odneo u šumu, gde je zakopao, ali je na suđenju tvrdio da ne zna na kom mestu, pa je grob nesrećne žene i dalje nepoznat.

Državni tužilac Pjer Olivije Amede Menesme isticao je na suđenju  je da se francusko pravosuđe suočilo sa organizovanim kriminalom i mafijaškim metodama koje ništa ne poštuju.

- Ono što je zajedničko Kadiji, prostitutki kojoj se Bojan Nikolić predstavljao kao zaštitnik, Olgi  kupljenoj kao robinji za pet hiljada evra i Vesni, mladoj konobarici koja je umrla od previše udaraca, a čije telo nikada nije pronađeno, bili su ulica, premlaćivanje, zlostavljanje i dehumanizacija. Optuženi su pokazali potpunu nečovečnost, sve naše vrednosti, apsolutno sve su narušene. Ove tri devojke su makroi smatrali mašinama, transformisali su ih u proizvodni alat - kazao je tužilac.

Ilustrujući ovu tvrdnju, francusko tužilaštvo je navelo da je svaka devojka zarađivala između tri do četiri hiljade evra dnevno za mrežu makroa koja je neprekidno radila dve godine u Parizu, Nici i Tuluzu te da se procenjuje da su oni od prostitucije zaradili nekoliko stotina hiljada evra koje su poslali u Srbiju.   

Foto: pexels.com

 

Francuski mediji koji su izveštavali sa ovog suđenja opisali su Nišliju Bojana Nikolića kao osobu koja nije pokazala nimalo kajanja. Citirali su navode tužilaštva da je Nikolić kao tinejdžer maštao da bude menadžer kompanija koje imaju moć i novac.

- Napustio je školu pre navršene petnaeste godine života da bi započeo kriminalnu karijeru. Vrlo rano je prešao od sitnih krađa i provala na tuče i oružane napade da bi se njegova nečovečnost i arogancija ispoljile i u surovom postupanju prema trima ženama - navelo je francusko pravosuđe.

Nikolić je poricao da je tukao i zlostavljao Olgu i Kadiju dok je Vesnino ubistvo priznao, ali je tvrdio da je usmrtio slučajno odnosno da je prejako ošamario usled čega je glavom udarila u komad nameštaja i preminula. Kako su naveli francuski mediji, nije pokazao nimalo kajanja niti skrušenosti iako je u sudnici bila Vesnina porodica, a izraz lica mu se promenio tek kada je čuo presudu.

- On samo žali za sopstvenim životom. Nije žalio za Vesnom čije telo nije pronađeno, na čiji grob roditelji neće moći da ostave cveće. Verovatno je bila plave kose kao njena mlađa sestra koja je sedela u sudnici u blizini svojih roditelja koji su ćutke pratili reči mučitelja svoje kćeri - opisao je francuski novinar atmosferu u sudnici.

Posle šest sati većanja porota suda Sena Sen Deni u Bobinjonu Mirčića i Nikolića proglasila je krivima za teško podvođenje, torturu i varvarsko delo i otmicu.

Nikolić je dobio 30 godina robije kolika je izrečena i Mirčiću, koji je označavan kao vođa ove kriminalne grupe, ali kojem je suđeno u odsustvu jer je pobegao u Srbiju

Maja 2022. godine Mirčića hapsi srpska policija po poternici francuskih vlasti. Kako naše zakonodavstvo ne dozvoljava izručenje domaćih državljana ni kada se potražuju zbog krivičnih dela, suđeno mu je u Nišu. Njegova odbrana insistirala je na saslušanju žrtava te porodice ubijene Vesne, ali sud nije uspeo da pronađe Kadiju i Olgu koje nisu svedočile ni pred francuskim sudom zbog straha za svoju bezbednost.

Na sud nisu došli ni Vesnini roditelji, jer joj je otac preminuo tokom suđenja, a majka se teško razbolela.  

Zbog nemogućnosti da sasluša svedoke, sud je postupao na osnovu francuske optužnice i dokaznog materijala pribavljenog tokom suđenja u ovoj zemlji. Kako bi se izbeglo dalje odugovlačenje postupka i pribavila kakva takva pravde za Vesnu i njene sapatnice, sud je odlučio da prihvati sporazum o priznanju krivice koji je ponudila Mirčićeva odbrana i da napravi kompromis oko kazne.

 

D.K.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nišlija nudi da prizna krivicu na sudu: Optužen da je pre 22 godine u Parizu ubio Vesnu
Hronika

Nišlija nudi da prizna krivicu na sudu: Optužen da je pre 22 godine u Parizu ubio Vesnu

Nišlija Aleksandar Mirćić optužen da je pre 22 godine u Parizu ubio srpsku državljanku Vesnu Radovanović koju je prisilio na prostituciju, danas je pred Višim sudom u Nišu izrazio spremnost da prizna krivicu za ovo teško krivično delo. U dosadašnjem toku postupka on se branio ćutanjem ali je odlučio da prizna krivicu ukoliko mu tužilaštvo ponudi za njega zadovoljavajuću kaznu.

08.05.2024

11:03

sledeća vest

Vesti

TV

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela!
Live TV

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela!

Sinoć je u Srbiji ubijen vehabija Senad Ramović u sukobu sa specijalnim pripadnicima MUP-a. Ministar Ivica Dačić rekao je da je policija tragala za njim još od napada ispred Izraelske ambasade. Navodno je Ramović pomagao Žujoviću i bio mu na neki način mentor. Od tada policija traga za Ramovićem. Ponovo se priča vraća na temu terorirzma i koliko je Srbija ugrožena. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu strategiju i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija".

18.08.2024

16:25

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija