03.10.2024.

21:10

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon!

Prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije istakao je da se nivo nasilja podigao za još jedan stepen.

Informer

Dejan Miletić

-Izrael vodi borbu na tri četiri fronta što deluje neverovatno. S druge strane vidimo veliku uzdržanost arapskog sveta. Nema nikakvih specijalnih mera. Izrael gleda da zada strahovite udarce svima koji su mu bili pretnja. Ušli su u južni Liban, neutrališu rovove, da ne pominjem civile koji su masovno stradali u svim ovim akcijama Izraela. S druge strane imate jedino zadršku u odnosu na Iran. Vidimo da je Iran u stanju da napravi veliku štetu Izraelu. Tu gvozdenu kupolu nije mogao da probije ni Hamas ni Hezbolah, a Iran sada to vrlo uspešno čini. Rusija igra važnu  ulogu balansirajući između dve strane. Hvaliti se da ste uništili 20 projektila od 200, to samo po sebi nije kompliment, a govori i o velikoj nemoći Amerike koja se predstavljala kao ključni zaštitnik. Tu je sada dilema da li će se preći nevidljiva linija i da li će doći do otvorenog sukoba Amerike i Irana. Postavlja se pitanje da li bi se onda i Rusija uključila. Treći svetski rat može se nazvati momenat kada se otvoreno sukobe najjače sile. Do sada do toga još uvek nije došlo, još uvek je to lokalni sukog. Nikog nije briga za ratno pravo, nema institucija ili nekoga ko će izaći u javnost i reći da su u pitanju ljudski životi. Nobelova nagrada za mir može da bude i individualna i kolektivna. Treba predložiti naš narod na KiM. Treba dati predlog u Švedsku da vidimo kako će da reaguju- rekao je Dejan Miletić.

Prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik rekao je da je sukob na Bliskom istoku sukob dugačkog intenziteta.

Informer

Dragan Petrović

-On je bio davno pre naših života i biće i posle. To je jedan duboki sukob duboko podeljenih strana. Iza Palestinaca stoje druge arapske države, a što se Izraela tiče, iza njega stoji svetska jevrejska zajednica, ali i SAD. Oni imaju podršku SAD-a, NATO-a i Velike Britanije, što ovaj sukob čini dugoročnim. Nisu toliko Rusija i Kina povezane sa Palestincima koliko Izrael ima sigurna leđa od SAD-a. Ne znam ni jednog uticajnog političara u SAD-u koji ne daje maksimalnu podršku Izaelu. Od 7. oktobra čini se da Izrael ima veću inicijativu da promeni status kvo na Bliskom istoku. To znači da se napad Hamasa želi da se iskoristi za uzdrmavanje palestinske zajednice u Gazi. Možda će neke zone u Gazi biti sive zone, a sada imaju apetite i prema južnom Libanu. Indija, koja pripada multipolarizmu, po pitanju Bliskog istoku, oni su apsolutno od prvog trenutka dali punu podršku Izraelu. Izrael je taj koji vuče bele figure. Za njih je 7. oktobar jedan poklon. Da li je to samo Hamas, ili su dobili podstreh od drugih centara moći. Ovo što je uradio Hamas 7. oktobra je jedan veliki autogol- rekao je Dragan Petrović.