05.10.2024.

10:15

Foto: Foto: Tanja Andric

TV

Litijum je jedan od najkorisnijih elemenata periodnog sistema! Stručnjak objasnio kako litijum reaguje u prirodi, a kako se koristi u industriji! (VIDEO)

Bivši direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Branislav Simonović objasnio je šta je zapravo litijum, čemu služi i kako se koristi.

Informer

Branislav Simonović

-Najveći problem je nastao zbog toga što su ljudi sa akademskim znajem počeli da iznose neistine o litijumu. Čudno je da je litijum 2004. bio najpoželjniji element periodnog sistema, a 2021. postao je najopasniji. Problem je u tome što je politikanstvo uzelo primat u tumačenju litijuma. Litijum kao slobodan ne postoji u prirodi. On je reaktivan. Nalazi se u obliku različitih minerala, a jedan od njih je i jadarit. Važna osobina litijuma je da ima izuzetno malu gustinu. Ista zapremina vode je dva puta teža od iste zapremine litijuma. Da je litijum toliko otrovan i opasan, ne bi se koristio u podmornicama i kosmičkim brodovima. Litijumkarbonat koristi se za dobijanje aluminijuma jer snižava troškove proizvodnje- rekao je Simonović.

Jelena Trivan, generalni direktor M.tel-a- rekla je da je investicioni rejting ogromna prednost za našu zemlju.

Informer

Jelena Trivan

-To znači jeftinije zaduživanje i za građane i za privredu. Državne obveznice Srbije su apsolutno siguran plasman, a to za našu zemlju znači jeftin novac koji će moći da ulaže. U poplavi ovih raznolikih vesti ljudima više ništa nije jasno. Opozicija je tu da ih sluđuje dodatno. Kada imate toliki BDP nemate problem da isplaćujete plate, a da morate da gurate državu u kredite. Juče je Aleksandar Vučić govorio da se MMF sklonjen iz zemlje kako bi moglo preterano da se troši. Stalno se govori o apsolutnim ciframa i zaduženjima Srbije. Dug raste, ali on je sve manji i manji u odnosu na to koliko mi zarađujemo. Igraće se velikim ciframa na nezadovoljstvo građana, ali te velike cifre su male u odnosu na to koliko Srbija zarađuje- rekla je Jelena Trivan.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: