06.10.2024.

10:22

Foto: Tanja Andric

TV

Svi rizici od rudarenja litijuma mogu se jednostavno izbeći! Reč struke o ovoj temi mora biti glasnija od reči laika politikanata! (VIDEO)

Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije rekao je da je poražavajuće što se struka ne čuje kada su ovako važne teme koje okupiraju društvo u pitanju.

Informer

Predrag Mijatović

-Postoji mogućnost da se rizici smanje na minimum i da se proizvodi svaka sirovina, pa i litijum. Litijum u elementarnom stanju stvarno može da bude štetan po okolinu, ali on se u elementarnom stanju ne koristi. Kad je u elementarnom obliku, on je zapaljiv. Čist mora da se drži u nekom fluidu, a u svakom drugom obliku koristi se u obliku jedinjenja. Treba znati nešto i o samoj prirodi tog elementa, pa onda donositi zaključke šta može da se desi. Sve zavisi u kom se elementu taj litijum nalazi. U Jadru se nalazi u obliku rude jadarita. Postoje svi ti rizici: na primer ako se ne izvrši dobro projektovanje rudnika može doći do raznih incidenata. Može doći do nekontrolisanog prodora vode. Pumpe za ispumpavanje vode sumnjivog kapaciteta, nedostatak rezevrnih delova... Na površini može doći do drugih rizika, ali ti rizici se otklanjaju izborom kvalitetne opreme. Da bi se javnost pravilo informisala, kroz medije treba daleko više pričati o tome i objasniti narodu da postoje svi mehanizmi da ta eksplatacija bude bezbedna- rekao je Mijatović.

On je rekao da problem nije samo u Srbiji već u celoj Evropi.

-Evropa je više od 30 godina insistirala na zelenoj Evropi i da se smanji rudarska aktivnost. Eksploatacija litiijuma je jedan od bitnih elemenata za ulazak u tu prvu ligu. Ali, važno je da se prerada vrši u Srbiji. To je puna razvojna šansa, ali prodajom samog litijuma korist bi imala samo ta kompanija, ali preradom bi korist imala cela država- rekao je Mijatović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: