07.10.2024.

21:49

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Evo zašto arapski svet ne reaguje na strahote u Gazi! Velikom kuvaru rata ne odgovara da Iran podrži Palestince! Suština svega je novac!

Da li je Izrael ili bilo ko postigao svoje ciljeve. Da li je Hamas bio vredan svega što se desilo. Da li je bilo šta jasnije?

Marko Lakić urednik digitalnog izdanja lista "Politika" rekao je da Hamas nikada ne bi ulazio u avanturu od 7. oktobra da su znali u šta će sve ovo da preraste.

-Sve ovo je pokrenula teroristička akcija bez presedana. Ja sam u Izraelskoj ambasadi gledao necenzurisan film. To su bila masovna ubistva bez blura. Obezglavljivanje jervrejskih vojnika podseća na ono na Ozrenu šta su radili srpskim borcima. Hamas je ispunio svoje ciljeve, ali oni nemaju samopreispitivanje. U svemu tome Izrael je shvatio da ima priliku da neutrališe dva svoja najveća neprijatelja: Hamas i Hezbolah. Ako neko bude ispunio svoje ciljeve, ispuniće Izrael, je oni imaju podršku Amerike. Niko ne može da im se suprotstavi, čak ni Iran. Egipat je vrlo pasivan- rekao je Marko Lakić.

Informer

Marko Lakić

On je rekao da je situacija izuzetno komplikovana i objasnio zbog čega Iran ne uvede sankcije na naftu kao podršku Palestincima. Po njegovim rečima, od toga može da profitira jedino Rusija koja bi u tom slučaju izvezla naftu Kini koja je veliki uvoznik. 

-Neko mora da odgovara za ovolike žrtve. To su civili. Da li je to 10, 15, ili 20 hiljada ubijenih. To jeste ratni zločin. Ono što njih jako boli jeste paralela onoga što su Nemci radili u Varšavi sa onim što oni rade ovde. Izraelci koriste veštačku inteligenciju u ovom ratu. Hamas je loš i po jednu i po drugu stranu i mora da nestane. Mora da nestane i Hezbolah- rekao je Marko Lakić.

Član predstavništva SPS-a Ibro Ibrahimović rekao je da je Hezbolah od samog početka rata uključen kroz provokacije i pomeranja crvenih linija.

Informer

Ibro Ibrahimović

-Znali smo za cilj Izraela na početku, a to je potpuno uništenje Hamasa. Ovaj rat je zaista katastrofalan, ali je lokalan i ograničen. Ovo je druga faza ciljeva koje je postavio Izrael, a to je napad na Hezbolah. Krajnji cilj Izraela je da suzbije uticaj Irana. Mislim da će ovaj sukob teško dovesti do onog opšteg rata. Granice i crvene linije sigurno će se pomerati. Imate u ovoj situaciji napad na Hezbolah. Glavni pokrovitelj Hezbolaha je Iran. Videćemo da li će biti odgovora Izraela na onih 180 projektila. Oko 900  miliona dolara je utrošeno te večeri. Kako je moguće da se u Rijadu igra fudbal, daju se golovi, a bombe padaju u Gazu. Zašto arapski svet ne izvrši pritisak na Iran da obustavi naftu na sedam dana? Imamo dve strane u ratu. Jedna strana je kolektivni Zapad koji stoji uz Izrael. Pitanje je za arapski svet zašto nisu stali u odbranu Gaze. Egipat je zatvorio granice da ne izlaze ljudi iz najvećeg otvorenog logora na svetu- rekao je Ibro Ibrahimović.