12.10.2024.

09:00

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Nikad bolji odnosi Srbije i Turske! Erdogan nekoliko puta predsednika Vučića nazvao prijateljem! (VIDEO)

Analitičar Jahja Ferhatović rekao je da je ovo jedna od važnijih poseta.

-Ona svedoči o jačanju dobrih veza i ono što je najznačajnije je put mira i stabilnosti. Turska kao jedan od važnijih faktora mira i stabilnosti ovde bude u smislu izvoza mira i stabilnosti. Smatram jako bitnom ovu posetu. Voleo bih da investicije budu još značajnije. Kina ulaže 600 miliona eura. Ekonomija je takva da ljudi imaju tamo gde imaju najbolje uslove. Oni su pre toga otišli u BiH, ali tamo nisu dobili takve uslove- rekao je Ferhatović.

Informer

Emil Zoronjić rekao je da su odnosi Srbije i Turske kroz dugi niz godina bili različiti.

Informer

Emil Zoronjić

-Zanimljivi su odnosi Turske i Srbije. Od 2002. Erdogan je na vlasti u Turskoj i bilo je oscilacija. To su diktirale političke prilike. Turska je među prvima priznala Kosovo. To su stvari o kojima su njih dvojica juče razgovarali. On je došao iz Tirane gde je decidno rekao da će turski dronovi biti u Tirani. Kada Turska gleda na Balkan, postoje dva dela. Jedan je direktno povezan sa Turskom, a to je deo gde žive muslimani i drugi deo je Srbija, Grčka, Hrvatska...- rekao je Zoronjić.

Ekonomista Goran Puzić rekao je da je ovo istorijska poseta.

Informer

Goran Puzić

-U nekim svetskim okvirimo neki smatraju Tursku regionanom silom. Ja smatram da je ona svetska sila. Njihov geostrateški položaj je takav da moraju da predstavljaju silu u svetu. Turska teritorija obuhvata prostor i Azije i Evrope. Turska je članica preko dvadeset najvažnijih svetskih organizacija. Predsednik Erdogan želi da uže u EU, ali sa druge strane je toliko racionalan da razvija izuzetno dobre odnose i sa zemljama BRIKS-a- rekao je Puzić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: