14.10.2024.

16:33

Foto: Zoran Sinko

TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)

Analitičar Veljko Jovanović srekao je da moramo dati na značaju Berlinskom procesu naročito kada imamo u vidu da je ove godine njihov desetogodišnji jubilej.

Informer

Veljko Jovanović

-Moramo dati na značaju Berlinskom procesu, ali kada u jednoj ruci proslavljamo njegov jubilej, moramo imati u vidu rezultate tog procesa. Posle 10 godina vreme je da pogledamo šta je Berlinski kongres uspeo da donese zemljama Balkana. Nemamo na terenu neki konkretan rezultat. Imamo pandan inicijativu "Otvoreni Balkan" koja je za manje vremena pokazala značajnije rezultate. Glavna razlika između njih je što je u sklopu "Otvorenog Balkana" inicijativa: Balkan Balkancima. Berlinski proces u biti same ideologije ima to da Nemačka drži pod svojom kapom zemlje zapadog Balkana- rekao je Jovanović.

Dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn rekao je da je dobro što postoje susreti šefova država kako bi se dogovorili o političkim rešenjima.

Informer

Željko Šajn

-Dešava se nova globalna podela sveta i u toj situaciji Balkani ima značajno mesto. Beograd ima značajnu poziciju jer se nalazi između Istoka i Zapada. Možemo imati u vidu da je Evropska zajednica svuda potpisala dogovre, ali oni su služili za nešto drugo. U Ukrajini smo dobili situaciju da se sve rešava oružjem. Berlinska inicijativa oživela je onog momenta kada je "Otvoreni Balkan" promovisao mir. Nemačka je svoju inicijativu započela 2014. Berlinska inicijativa ima značajno mesto, samo je pitanje šta će biti realizovano od svega onoga što se potpisuje. Ako zapadni Balkan ne pripada EU to će smetati evropskoj strukturi. To će njima biti značajno. Evropa nema baš tako značajne resurse. Srbija, Makedonija i deo Albanije imaju resurse za koje se bore zemlje EU, a naročito Velika Britanija. Zanemaruje se Vojvodina koja može da hrani čitavu Evropu! Ja mislim da je to za nas prednost, jer se sa time može privući EU! To će se značajno odraziti na sve građane Srbije. Kada se povuče paralela sa litijumom, hrana nije ništa manje značajan resurs- rekao je Željko Šajn- rekao je Šajn.

Politikolog Andreja Lović javio se uživo u program i rekao na koji način je nemačka javnost reagovala na Berlinski proces.

Informer

Andreja Lović

-To je jutros možda bila i prva vest u svim nemačkim medijima da Šolc po deseti put biva domaćin Berlinskog procesa. On je domaćin liderima zapadnog Balkana. Tu je bio prisutan i mađarski premijer Viktor Orban. Duh Berlinskog procesa znači da Nemačka i dalje želi taj proces da održi živim. Evropski put celog regiona treba i dalje da bude otvoren. Bitno je da se razgovara i drago mi je što je premijer Vučević bio na tom razgovoru u Berlinu. Poslednjih godina jesmo osetili i zamor i zastoj pri integraciji EU. Smatram da je potrebna reforma EU i smatram da je značajno da Srbija ostane na evropskom putu. Postoje inicijative koje su se izrodile iz Berlinskog procesa. Moramo da napomenemo da Nemačka i bilateralno sa zemljama regiona ima određene razgovore mimo Berlinskog procesa- rekao je Lović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: