• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2024

22:41

Vulinova moćna poruka obišla svet: Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu, učiniće sve da sačuva mir!

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Vulinova moćna poruka obišla svet: Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu, učiniće sve da sačuva mir!

Podeli vest

Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu i učiniće sve da održi mir i stabilnost u našem regionu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

On je u intervjuu za ruski časopis Nacionalna odbrana tokom nedavne posete Rusiji, istakao da odnosi dve zemlje nikad nisu dostigli tako visok nivo kao što su danas, čemu su najviše doprineli lični i prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

- Srbija pod vođstvom predsednika Vučića ne zaboravlja i nikada neće zaboraviti vekovno bratstvo naših naroda - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, između Srbije i Rusije nema nijednog problematičnog pitanja ili različitih pogleda na situaciju u svetu. Ocenio je i da je saradnja ruskih i srpskih službi bezbednosti odlična, kao i da se tom saradnjom štite srpski nacionalni interesi.

- Srbija je mala zemlja, ali nije toliko mala da bi se odrekla sebe i svog prava da bira prijatelje - rekao je Vulin.

Na pitanje da okarakteriše aktuelnu vojno-političku situaciju na Balkanu, Vulin je ocenio da je bezbednosna situacija alarmantna.

- Svi zapadni planovi svode se na stvaranje nestabilnosti u našem regionu, a svako rešenje Zapada za balkansko pitanje podrazumeva eliminisanje srpskog faktora: Srbe, smatraju, treba podeliti na nekoliko država kako ne bi bili jak politički faktor -  rekao je Vulin.

On je ocenio i da je situacija na AP Kosovo i Metohija izuzetno napeta, dodajući da su mogući incidenti koje, kako je naveo, niko ne može da kontroliše.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

- Priština želi sukob i namerno ga provocira. Tamošnji Srbi su uskraćeni za najosnovnija prava. EU i SAD ne rade ništa, a Aljbin Kurti neće stati, jer ima njihovu prećutnu podršku u svemu što radi - rekao je Vulin.

Balkansko pitanje se, ističe on, rešava očuvanjem Dejtonskog sporazuma, a ne raspuštanjem Republike Srpske. Zapad, kako navodi, priča o nepovredivosti granica, dok je, ističe, Kosovo oduzeto Srbiji.

- Svi zapadni planovi za region Balkana podrazumevaju eliminaciju srpskog faktora. Srbi moraju nestati. Prvo hoće da nas slome kao jedinstvenu političku naciju, da nam otmu Republiku Srpsku, da nas nateraju da napustimo Srbe u Crnoj Gori, a onda će se pobrinuti za Kosovo i, naravno, samu Srbiju - navodi Vulin.

On je naglasio da su Srbi faktor stabilnosti na Balkanu dodajući da kada su Srbi jedinstveni i stabilni, onda je Balkan bezbedan i miran.

- Srbija će učiniti sve da održi mir i stabilnost u našem regionu. Stabilna i bezbedna Srbija pod predsednikom Vučićem je Srbija koja garantuje mir i zahvaljujući kojoj je mir na Balkanu. Srbija će učiniti sve, ali moramo zapamtiti da je za rat, katastrofu, nesreću dovoljan jedan, ali za mir, stabilnost, napredak potrebna su najmanje dva sagovornika - naglasio je on.

Vulin je naglasio da Srbija vodi nezavisnu, nezavisnu, slobodoljubivu politiku zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Mi odlučujemo ko su nam prijatelji, a neprijatelji biraju i pronalaze nas. Uvek smo spremni da sarađujemo i razvijamo interakciju sa slobodnim i suverenim zemljama koje poštuju pravo na različitost političkih pogleda i pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini i brani svoje interese. Srbija je izborila pravo da samostalno odlučuje o sebi, o svojoj spoljnoj i unutrašnjoj politici i to pravo nikada nikome ne treba da daje - rekao je.

Foto: Zoran Sinko

 

Govoreći o pretnjama predsedniku Aleksandru Vučiću, Vulin je rekao da su srpske bezbednosne službe dovoljno jake i profesionalne.

- Što se tiče pretnji po ličnu bezbednost političara koje Zapad ne voli, treba napomenuti da nije slučajno što je u roku od mesec dana došlo do pokušaja ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, atentata na iranskog predsednika Ibrahima Raisija i pokušaj ubistva američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Dobili smo i informaciju da se sprema pokušaj atentata na život mađarskog premijera Viktora Orbana. Svi ovi političari su smatrali da je neophodno doći do mirnih pregovora o Ukrajini. I u tom kontekstu imali smo nerede u Beogradu, pokušane su nasilne promene - rekao je on. Kad je reč o vezama Srbije i Rusije, Vulin je naveo da su ''neprijatelji Rusije'' svesni tih, kako je rekao, tesnih povezanosti, i istakao da zbog toga Zapad vrši pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

- Očigledno je da pridruživanje sankcijama Rusiji od strane Srbije neće naneti štetu ruskoj ekonomiji, ali to bi bio snažan psihološki i moralni udarac, s ciljem da se Rusija oseća potpuno usamljeno. Upravo u psihološkoj, etičkoj, duhovnoj sferi zapadne zemlje žele da udare kada zahtevaju da uvedemo antiruske sankcije. Ali to bi bio udarac ne samo za Rusiju, već i za Srbiju – kada bismo posle cele naše istorije, posle vekova prijateljstva sa Rusijom, uveli antiruske sankcije. Dakle, nikada nećemo pristati na to - naveo je Vulin. Istakao je da organizacija BRIKS za Srbiju predstavlja alternativu EU, navodeći da članstvo u toj organizaciji ne podrazumeva uvođenje sankcija drugim zemljama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)
Live TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija nikada nije ništa učinila protiv Crne Gore, već je bilo upravo suprotno, Crna Gora se ogrešila o Srbiju. Vučić je, govoreći na konferenciji za novinare na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Tivtu, rekao da se Srbija ne meša u unutrašnju politiku suseda, uključujući Crnu Goru i da mu je potpuno svejedno ko će tamo da formira Vladu. Ovim povodom, gosti "Info dana" bili su narodni poslanik Stefan Krkobabić i član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Radovan Arežina.

09.10.2024

16:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka