15.10.2024.

16:01

Foto: Informer

TV

Da li je ovo zemljotres, ili testiranje nuklearnog oružja? Šiiti žele da unište Izrael, a onda da zavladaju celim svetom! (VIDEO)

Politikolog Tijana Sorgić rekla je da su Iranci imali tu ambiciju da proizvedu nuklearno oružje.

Informer

-Problem je što su oni od osnivanja islamske revolucije imali za cilj uništenje Izraela i borbu protiv zapadnih vrednosti. Njihove ambicije stvaranja nuklearnog oružja treba promatrati kroz šiidski islammizam. Sve je započelo kada su postojali mirni ajatolasi u prošlosti. Homenini je uzeo momenat smrti Iber Huseina i to postavio kao treći krug po bitnosti. Drugi krug je postavio sekularizam kao najveći problem, a u sam centar je stavio Izrael. Ovo ima apokaliptično značenje i dolazak 12. imama. To su opasne stvari i po islamski sunitski svet, jer šiiti žele primat nad sunitima, a onda i nad celim svetom. Iran govori da je nuklearna upotreba u civilne svrhe. Oni sve vreme guraju u pravcu finiširanja nuklearnog arsenala. Oni drugačije baštine svoje norme i konačno žele obračun sa zapadom. Jedino su SAD ušle u sukob sa islamističkim terorističkim organizacijama i dobro je da je tako jer su spasili svet od verskih ekstremista. Vidimo reakciju međunarodne zajednice vezano za dešavanja u Libanu. To je jedan apsurd. Vidimo da su tu unete trupe koje nisu ragovale. Sada neće ni da se pomere. Ako vidimo kakva je njihova percepcija vezana za Liban, onda predpostavljamo da neće biti oštrih reakcija. Ajatola drugačije posmatra svet i život. Liban je bio poprište gde je fatah učestvovao u stvaranju iranske revolucionarne garde i svrgavanje šaha- rekla je Sorgić.

Politikolog Vladimir Kljajić rekao je da je ovo što se desilo zapravo zemljotres.

Informer

 

-Oni žele da predstave ovo kao nukearno testiranje kako bi odvratili Izrael i SAD. To je nagovestilo da bi Iran mogao direktno da se konfrontira Izraelu. Situacija je jako kompleksna i još nije završena. Izrael nema nameru još uvek da stane. Iran želi da portreiše sebe kao ozbiljnu državu. Tamo nema nikakve demokratije, to je čista teokratija. Što se tiče Irana, oni imaju teorijske mogućnosti da razvijaju nuklearno oružje. Mi treba da zanamo da postoji savezništvo koje se javlja između Moskve i Teherana. Oni su u mogućnosti da pomognu Iran ukoliko Iran želi da obogaćuje nuklearni arsenal. Situacija u Iranu je izuzetno teška. Imate 30% inflacije. Država više nije u stanju da subveniše gorivo. Teheran je pre svega oslonjen na naftu i gas koji izvozi, dok je poljoprivreda prilično pala. Rusija i Kina su im glavni partneri za plasiranje sirovina koje oni izvoze. Iran je prešao na drugu stranu u smislu da postane neprijatelj SAD-u- rekao je Kljajić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: