05.11.2019.

09:21

Foto:

Vesti

FOTOGRAFIJE OBNAŽENE UČENICE ŠESTOG razreda kruže Vranjem, osvetio joj se bivši dečko SEDMAK

Neprilične slike, putem mobilnih telefona, "zavrtele" su se najpre među osnovcima ove škole, da bi se zatim proširile i među učenicima ostalih vranjskih škola.

- Tužilaštvo je sredinom oktobra zahtevalo prikupljanje potrebnih obaveštenja i neophodnih provera u vezi sa sadržajem spornih fotografija, preko Policijske uprave u Vranju, nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka - kaže portparol Višeg tužilaštva Leposava Jovčić.

Kako je "Novostima" potvrđeno, skandal sa kruženjem spornih fotografija nadležnim institucijama prijavila je škola. Afera je, prema nezvaničnim navodima, počela još u februaru, kada su učenica šestog i učenik sedmog razreda ove škole, smatrajući da su u emotivnoj vezi, počeli da razmenjuju poruke. Za uobičajenim, tekstualnim, usledile su - lascivne.

Dečak je navodno dobio fotografiju svoje obnažene devojke, a kada je njihova "veza" prekinuta, iste slike počeo je da prosleđuje drugovima iz škole. To se sve, navodno, dešavalo tokom letnjeg raspusta, a informacija je do zaposlenih u školi došla početkom školske godine.

- U oktobru smo pokrenuli disciplinski postupak, kada smo dobili informacije. Roditelj je obavestio razrednu, a ona mene i pedagoga škole. Učenik je u prisustvu roditelja dao izjavu o događaju, pozvali smo drugu decu koja su "delila" fotografije i ona su se u prisustvu roditelja izjasnila - kaže Nenad Stefanović, direktor OŠ "Radoje Domanović".

Informer

Posle toga je u školi zasedao Tim za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, i tada je zaključeno da se radi o trećem vidu nasilja, takozvanom sajber nasilju.

- Slučaj smo odmah prijavili Školskoj upravi u Leskovcu, vranjskom Centru za socijalni rad i Višem javnom tužilaštvu. Pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika koji je sporne fotografije distribuirao. Pedagoško-psihološka služba napravila je plan rada sa decom koja su učestvovala u ovom slučaju - kaže direktor, i dodaje da uprkos tome što se to nije desilo u školi, oni su osetili obavezu da preduzmu sve zakonske mere.

Iako je reč o globalnom trendu da mladi razmenjuju različiti sadržaj, pa i neprikladni, pedagog Suzana Antić, predsednica udruženja pedagoga "Odrastanje", smatra da je reč o specifičnom slučaju i da ne može da se podvede pod modu koja je zavladala među mladima.

- Nije to nešto što je moderno među decom. Nije retkost da osnovci budu svojevrsne žrtve komentara na društvenim mrežama, javnih etiketiranja i slično, ali do sada nije među kolegama bilo reči o ovakvim slučajevima.

Informer

U Centru za socijalni rad u Vranju, do zatvaranja broja, nisu odgovarali na naša pitanja da li rade na ovom slučaju i koje su mere preduzeli do sada.

- Naša iskustva i dosadašnja istraživanja pokazuju da su deca često povređena iz neznanja, tačnije, nepravilnog korišćena interneta i društvenih mreža - smatra Suzana Antić.

Drugim rečima, nije uvek posredi namera da se provocira ili slepo prati trend, već mladi neoprezno ulete u opasnosti novih tehnologija.

DOLAZILE SU MI ŽENE I U VENČANICI! Verica radi NAJLEPŠI I NAJODGOVORNIJI posao, a nakon četiri decenije IMA SAMO JEDNU PORUKU

Tagovi: