• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

03.11.2019

23:35

DOLAZILE SU MI ŽENE I U VENČANICI! Verica radi NAJLEPŠI I NAJODGOVORNIJI posao, a nakon četiri decenije IMA SAMO JEDNU PORUKU

Društvo

DOLAZILE SU MI ŽENE I U VENČANICI! Verica radi NAJLEPŠI I NAJODGOVORNIJI posao, a nakon četiri decenije IMA SAMO JEDNU PORUKU

Podeli vest

Uveliko mi na porođaj dolaze ćerke mojih prvih porodilja, kaže Verica, koja u GAK "Višegradska" radi skoro 40 godina

Verica Dačić (59) iz Barajeva je babica sa najdužim stažom u Institutu za ginekološko-akušerske bolesti KC Srbije u Višegradskoj u Beogradu. Za nepunih 39 godina rada pomogla je da na svet dođe čak 11.500 beba! Za nju se može reći da je prisustvovala rađanju čitavog jednog manjeg mesta.

- Danas uveliko na porođaj kod mene dolaze ćerke mojih prvih porodilja od pre dvadesetak i više godina. Moja najveća satisfakcija za ovo što radim su zdrava beba i suze radosnice u očima roditelja - kaže za Informer Verica i dodaje da je zadovoljna što posao decenijama obavlja odgovorno i savesno i što nikada nije bilo zamerki na njen rad.

Lepa reč za trudnice

Ova skromna i nasmejana žena za Informer kaže da babica ne može biti svako.
- Prvo moraš da voliš svoj posao, da mu budeš posvećen i posle godina i godina staža i da ga radiš svaki dan sa istim žarom kao kada si počinjao. Naša prednost je što ne radimo sa bolesnim pacijentima, već sa budućim majkama, i to uvek budi lepo raspoloženje. Iako ste nekad umorni i dođu loši dani, sve probleme ostavimo ispred porodilišta i predamo se poslu, koji i te kako ume da bude težak. Trudnicama treba podrška, lepa reč, pomoć, i mi se trudimo da im to pružimo koliko možemo i da uz njih budemo bukvalno od njihovih prvih kontrakcija do kraja porođaja - objašnjava Verica.

Foto: Zoran Sinko

Naša sagovornica čitav radni vek provela je u porodilištu u Višegradskoj.
- Srednju školu za babice završila sam 1980, a praksu sam imala baš u "Višegradskoj". Već sledeće godine dobila sam i prvi posao, i eto, posle skoro 39 godina na istom sam mestu. Ali sa ove tačke gledišta ne kajem se nimalo, i kada bih opet birala, izabrala bih da budem babica - otkriva Verica i priseća se prvog radnog zadataka:

- Iako je prošlo dosta godina, sećam se svojih početaka. Nikad neću zaboraviti, bio je to "boks" za porođaj broj četiri. Babica i glavna sestra Ruška Tomić pozvala me je i rekla: "Spremi se za svoj prvi porođaj." Uvela me je u taj prostor i rekla da ću prvi put da obavim sama posao do kraja, da sam odgovorna za svoje postupke i za sve ono što se odvija u toku porođaja. Iako sam bila srećna i ponosna, u isto vreme sam bila i uplašena i osećala sam veliku tremu. Sva osećanja su bila pomešana, ali kada se porođaj završio i beba zaplakala, odahnula sam i bila mnogo srećna. Nakon toga sve je bivalo lepše i lakše... bebe su se samo ređale. Sada, pri kraju radnog veka, sigurno imam oko 11.500 porođaja iza sebe, a biće ih još.

Ženu porađali u venčanici


Kroz dugogodišnji staž Verica se svačega nagledala, a kao i svaki posao, i posao babica je pun anegdota.
- Sećam se kada je jedna žena došla pravo sa svadbe, u venčanici, da se porađa jer su krenuli porođajni bolovi. Bilo je i onih malo ekstremnijih slučajeva, kada ženi krene porođaj još u kolima Hitne pomoći, izađe jedna beba, mi nastavimo da je i dalje porađamo, a ona i ne zna da nosi dvojke. Ali bilo je i roditelja koji su po svaku cenu hteli muško dete, pa su sa velikim negodovanjem i neprihvatanjem primali vest da su dobili i treću ćerku - priseća se naša sagovornica.

Porađala i poznate

Tokom rada u porodilištu, u rukama je držala i bebe poznatih ličnosti.
- Kad ste na ovakvom radnom mestu, uglavnom porađate i sve vaše prijateljice, komšinice, rođake. I mislim da sam sve te žene iz mog okruženja porađala. Što se poznatih tiče, iskreno, ne mogu baš ni svih da se setim, bilo je tu i glumica, novinarki. Sećam se recimo porođaja Mire Škorić i Vesne Zmijanac - kroz osmeh priča ova babica.

Verica će teška srca iz porodilišta u penziju otići početkom 2021.
- Posle 40 godina staža mislim da je red da se oprostim od ovog posla. Po iskustvu penzionisanih koleginica, reklo bi se da sam odlazak nije nimalo lak, jer posle toliko godina zauvek skidate uniformu. Biće mi teško, ali ponosna sam na sve godine i na moje divne, vredne i posvećene koleginice koje ostaju da budu podrška budućim majkama - kaže Verica.
 

Trudnice danas više traže porođaj sa epiduralom


U razgovoru za naš list Verica ističe da nema puno razlike između današnjih trudnica i onih od pre 10-20 godina:
- Danas su ženama dostupni svi mogući pregledi, medicina je uznapredovala, rade se analize i pregledi koji ranije nisu postojali. Ali kada dođe porođaj, prošlo ili sadašnje vreme, svi dođu na isto. Današnje trudnice jedino više imaju želje da se porode uz epidural i u prisustvu muža. Međutim, dešavalo se da muškarcima pozli. Jedan otac je čak dobio i epileptički napad, pa smo usred porođaja morali njemu da pružamo pomoć.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija